74 poze   60712 vizite
Albume
1 DE PE NET CULESE1 Masculi 20112 Porumbeii mei cu care incep anul 20103 PERECHI MATCA 2011ad schaerlaeckensADAPOSTUL PORUMBEILORADENO COLI PREVENIREALEGEREA REPRODUCATORILORALIMENTATIA PORUMBEILORAloeALUNE NEPRAJITEAmenajarea crescatoriei 2Amenajarea crescatoriei 1Amenajarea crescatoriei 3ANOMALII LA NAPARLIREA REMIGELORARTICOLE UTILEBOALA LIMBI ALBASTREBOLI SI TRATAMENTEBOLI SI TRATAMENTE 2BOLI SI TRATAMENTE PORUMBEICAILE SUCCESULUICALENDAR COLUMBOILCALENDAR DE ACTIVITATICALITATE VS CANTITATECALITATEA HRANEICampion national Long Distance KBDB 2007 Bearts HenriCELE 10 REGULI DE BAZA ALE REPRODUCTIEICERINTECONSTRUIREA CONSISTENTEI LA PORUMBEII DVSTRCOSUL SAU MANACrearea unei suseCRITERII DE SELECTIECRITERII DE SELECTIE 2CUM SA REPRODUCI PORUMBEI BUNIDE KLAKDE RAUW SABLONDESPRE ANTRENAREA PORUMBEILORDESPRE SANATATEDISPARITIA UNUI COSMAREchinaceeaEDUCAREA PUILOREFECTUL CALDURIIEXPREMENTE MOIFA-TI TEMELE INAINTE SA CUMPERI PORFETE BOXEGAFIAITUL LA PORGHID DE MEDICATIEHormoformHRANA PORUMBEILORHRANA SI INTRETINEREHREANUL REMEDIU NATURALIMPERECHEREAISTORIA PORUMBEILOR BRICOUXIstoria PORUMBEILOR WANROYLEGILE COLUMBOFILELeguminoase si OleoginoaseMETODA DE HRANIRE CASTIGATOAREMETODE DE JOC ALE MASCULILORMierea de albina remediul naturalMODELE BOXEMUSCHIINAPIRLIREANotiuni de crestere si alimentatie a porumbeilorOBSERVATII EXPERIENTAOtetul de mere remediul naturalPolenulPorumbei in forma si metode de zborPregatirea puilor inainte de antrenamenteProcesul de naparlirePROGRAM CONCURS 2PROGRAM DE CONCURSPROGRAM DE IARNAReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimREMEDII NATURISTERemedii NaturisteReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaRetete pentru porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSECRETE ALE PORUMBEILORSelectia porumbeilorSelectia puilorSfaturi despre sanatatea porumbeilorSITE PIGEONSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniSPUTNIKTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVITALITATEAVitalitatea porumbelului voiajorVOLIERA

membru din 13 ianuarie 2010

ad schaerlaeckens

Din cand in cand aud despre plangeri ale unor crescatori straini dezamagiti, in special din America.

Americanii de felul lor sunt niste persoane optimiste, obisnuite sa lupte si sa nu renunte usor atunci cand doresc sa obtina ceva anume.

Sportivii din lumea intreaga stiu cat de greu este sa concurezi impotriva americanilor.

`Tipii aceia` doresc sa castige orice ar fi si columbofilii americani sunt si ei la fel de competitivi. Multi dintre ei muncesc din greu pentru a economisi ceva bani pe care sa-i cheltuiasca pentru porumbei.

Aceste pasari ar trebui sa ii ajute sa devina campioni in sportul columbofil, dar in urma cu cativa ani unii dintre acesti columbofili au realizat ca porumbeii pe care ei ii cumparasera nu au fost de cea mai buna calitate.

CREIER SPALAT

Asta inseamna ca acesti crescatori nu sunt foarte inteligenti?

Bineinteles ca nu se poate afirma acest lucru.

Problema cu multi dintre acesti crescatori este ca ei sunt foarte draguti, poate prea naivi si au prea multa incredere in mass media.

Puterea mass media este deja bine cunoscuta; putini dintre columbofilii straini inteleg limba olandeza, asa ca toti ceilalti au incredere deplina in informatia care apare in revistele de specialitate in limba lor materna sau in ceea ce aud de la alti columbofili.

Si ceea ce acestia pot citi in ziarele de specialitate straine sau pe website-uri este adesea infrumusetat de catre multi olandezi si belgieni.

Din pacate nici unul dintre noi nu intelege limba chineza, dar cu toate acestea am motive sa cred ca oamenii din acea parte a globului nu pot fi prostiti nici macar de dragul argumentelor.

`De ce redactorii acestor reviste de specialitate permit publicarea unor astfel de minciuni?, va puteti intreba.

Poate ca sunt ignoranti, sau pur si simplu nu vor sa cunoasca adevarul.

Daca acesta ar comenta minciunile unuia care face reclama, atunci ar fi posibil sa isi piarda un client si de aici si banii de care revista are nevoie pentru a ramane pe piata. Asa ca pentru el este mai bine sa nu verifice informatia si sa nu afle adevarul.

PROBLEMELE LOR

Problemele cu care majoritatea columbofililor straini se confrunta sunt urmatoarele:

- Nu inteleg limba olandeza.

- Nu sunt la curent cu sportul columbofil din Olanda si Belgia.

- Cred ca ce apare scris este si adevarat si au prea multa incredere in columbofilii cu nume mari.

- Mai mult, unii dintre ei gandesc prea rational.

Cine plateste suma de 500.000 USD pentru o casa cu siguranta are o locuinta mai buna decat altcineva care nu plateste decat 150.000 USD.

Pentru 1.000 USD ai o camera mai buna decat daca platesti doar 150 USD.

Dar in sportul columbofil lucrurile nu stau la fel.

Pasarile scumpe nu trebuie neaparat sa fie mai bune decat cele ieftine.

Unii dintre cei care vand porumbei si stiu acest lucru se feresc in a oferi porumbei ieftini pentru ca in acest caz cumparatorii devin neinteresati, atata timp cat acestia cred ca exista o relatie directa intre pretul porumbelului si calitatea acestuia.

Mai jos va voi prezenta cateva exemple pentru a intari punctul meu de vedere.

NATIONAL

Pe site-uri sau in diverse reviste de specialitate, diversi negustori de porumbei se lauda ca au cumparat campioni nationali in concursurile organizate in Olanda.

In trecut acestia nu mentionau nici numele crescatorului si nici macar seria inelului porumbelului pe care afirmau ca l-au cumparat.

Nu faceau altceva decat sa dea un nume atractiv porumbelului, ca de exemplu `Racheta`, `Superstar` si asa mai departe.

Slava Domnului ca in zilele noastre crescatorii au devenit mai critici, dar nu suficient de mult.

In special crescatorii americani abuzeaza adesea de cuvantul `National` pentru ca acest lucru ar insemna ca toti crescatorii dintr-o tara participa cu porumbei in cadrul aceluiasi concurs.

Adevarul este ca in afara de cateva concursuri de doua zile, in Olanda exista un singur concurs la nivel `National`, cel de la Blois..

Asa ca daca castigatorii din zone precum Strombeek, Pommeroeil si asa mai departe sunt descrisi ca fiind castigatori la nivel national iar oamenii cred acest lucru, atunci sunt creduli.

Cu toate ca trebuie spus ca `noi olandezii` adesea folosim termeni care sunt inselatori.

Avem concursuri care pot fi denumite `zboruri NPO National` dar noi stim ca aceste concursuri nu au nimic de a face cu cele `Nationale` si adesea nu sunt nici macar provinciale.

INSELACIUNE

In plus de asta, cineva poate citi in multe publicatii care apar in America ca o anumita pasare care a fost cumparata de catre un om de afaceri a fost cea mai buna dintre toti porumbeii celor 55.000 de crescatori olandezi.

Adevarul este ca intr-adevar au fost 55.000 de crescatori, dar asta s-a intamplat cu 40 de ani in urma.

Sportul columbofil se afla in declin, astazi nu exista mai mult de 26.000 de crescatori si nu s-a intamplat niciodata ca toti acesti crescatori sa angajeze porumbei in acelasi timp, in cadrul aceluiasi concurs.

Apoi vine acest tip de care vorbeam mai sus si afirma ca el a cumparat campionul dintr-un numar de 70.000 de porumbei participanti la un concurs, cu toate ca la respectiva cursa nu au angajate decat 15.000 de pasari.

Din momentul in care multi dintre europeni au inceput sa inteleaga engleza au aflat despre aceste probleme si il intreaba pe cel care a publicat aceasta stire cum a putut face acest lucru?

Atunci americanul roseste si tace pentru tot restul zilei.

`Americanul tacut`, rade olandezul, dar in realitate nu este nimic de ras in ceea ce priveste existenta acestor lucruri.

In mod normal, unii dintre cumparatori sunt de vina pentru ca ar trebui sa fie mai sceptici, precum cei chinezi.

In primavara anului 2008 prietenul sau a cumparat o pasare care avea un palmares atat de impresionant incat acest lucru i-a ridicat semne de intrebare. Atunci el a trimis pedigreul porumbelului si rezultatele acestuia obtinute in concursuri unui prieten din Europa care imediat a descoperit ca aceste rezultate erau imposibil de obtinut, iar pedigreul fusese falsificat.

Prin urmare, numai un credul poate cumpara pui de la un porumbel care este descris ca fiind o pasare care produce numai campioni si super-pasari.

Pur si simplu aceste pasari nu exista.

Alte exemple de publicitate inselatoare mai bine nu dau pentru ca unele sunt de-a dreptul socante si mai bine pastrez tacerea.

SFATURI

In concluzie, doresc sa dau cateva mici sfaturi pentru crescatorii straini:

- Sloganuri precum `cel mai bun reproducator care a existat vreodata` sau `cea mai buna porumbita de Janssen din istorie` sau `un porumbel care reproduce numai campioni` nu inseamna nimic.

- Nu cumparati niciodata pui din pasari despre care nu cunoasteti nimic: nici seria de inel, nici numele crescatorului.

- Fiti vigilenti atunci cand cititi despre rezultatele unui porumbel care sunt prea bune pentru a fi adevarate.

- Si cel mai important lucru, in cazul in care cumparati un porumbel, fiti sigur ca acesta provine direct de la acel crescator. Unii dintre europeni, in special cei care au in administrare site-uri, cumpara porumbei ai unor crescatori cunoscuti INDIRECT si ii ofera spre vanzare.

Ultimul crescator din familia Klak are o asemenea `lista neagra` a unor columbofili care nu puteau detine porumbei din linia lui.

Ceea ce acestia faceau era sa cumpere 10 pasari de la Klak, sa spunem, si apoi peste cativa ani, cand doi dintre acesti porumbei se dovedeau a nu fi valori, erau oferiti spre vanzare. Porumbeii erau originali Klak cu pedigree corecte, dar se dovedeau a nu fi valorosi. Prin urmare, oamenii nu inteleg de ce cineva poate plati asa de mult pentru pasari de 3 sau 4 ani.

Numai o persoana iresponsabila poate oferi la vanzare pasari care s-au dovedit a nu fi valoroase.

In concluzie, ceea ce vor avea acesti cumparatori vor fi doar niste pedigree frumoase, in loc sa aiba niste pasari valoroase, asa cum isi doreau de fapt.

*********************************************************************************************************

2. Cum sa reproduci porumbei buni

Ad Schaerlaeckens Tocmai discutam editorul unui ‘ziar’ despre continutul unei reviste cu specific columbofil. Am scris in multe reviste si pot sa va asigur ca este depate de a fi usor atunci cand este vorba de alte tari. In tara mea nu este o asemenea problema pentru ca stiu despre ce le place columbofililor sa citeasca. Insa este o alta poveste atunci cand trebuie sa scriu pentru tarile din cealalta parte a lumii,acolo unde sportul este atat de diferit. ’David’,i-am zis,’trebuie sa ma ajuti’.

Spune-mi despre ce vor sa citeasca oamenii din estul indepartat. Daca as sti acest lucru mi-ar fi mult mai usor sa scriu. ‘Ai pute sa scrii despre cum sa reprodusi porumbei buni’ a fost reactia sa. Am ramas ‘masca’! Pentru un moment mi-am zis ‘ce intrebare stupida’, insa asta a fost doar pentru o clipa. Cand eram student un profesr obisnuia sa ne spuna : ‘Nu exista intrebari stupide, exista doar raspunsuri stupide’. ‘Cum sa reproduci porumbei buni?’

Cu cat ma gandeam mai mult la intrebarea asta cu atat prindea mai mult sens. Asta mi-a demonstrat faptul ca si-a dat seama cat de importtanta este calitatea. Multi crescatori (nu este si cazul campionilor) cauta succesele acolo unde nu ar trebui cautate. Ei cred prea mult in medicamente, secrete sau ‘sticlute miraculoase’.

Si cred ca este aceeasi situatie oriunde in lume, inclusiv in tara mea.

In timp ce multi din colegii mei de sport erau in cautare dupa medicamente mai bune, vitamine mai bune si veterinari mai buni de-a lungul anilor eu intotdeauna am cautat porumbei mai buni. Bineinteles ca oricand … ai nevoie de noroc. Insa, oricat de importan ar fi norocul, trebuie sa fie ceva mai mult de atat. Pentru ca ‘de ce’ , s-ar putea sa ne intrebam, ‘se intampla atat de des ca tot aceeasi oameni care reproduc porumbei buni o fac iarasi si iarasi in timp ce altii nu reproduc nici macar un porumbel decent in timpul vietii?’

Noroc

Va voi demonstra prin ceva care s-a intamplat recent faptul ca acest noroc este un factor. Co Verbree, unul dintre cei mai buni crescatori din Europa, a venit la mine sa cumpere doi nepoti din ‘Sissi’ a mea. ‘A fost o reproducatoare legendara nu-i asa?’ mi-a zis el, ‘poate cea mai buna din istorie’. Cred ca este un pic exgerat si prea flatant. ‘Da a fost una buna’ am admis eu ‘insa tot ai nevoie de mult noroc’. ‘Multi din descendentii ei au fost intr-adevar invingatori senzationali insa in mod sigur nu toti din ei. Cu porumbeii pe care ii cumperi ai o sansa mai buna sa ai succes insa … nimic mai mult de atat.

Nu pot sa iti garantez ca porumbeii sunt buni de ceva si daca as sti in mod sigur ca printre ei ar fi un super fii sigur ca nu l-ai mai primi. Asa pur si simplu. ‘Cui ii spui asta’ a fosr eactia dlui.Verbree si a adaugat : ‘Stii ca am avut cel mai bun porumbel la general care a reprezentat Olanda la Olimpiada din Africa de Sud’.Bineinteles ca stiu. Dl.Verbree : ‘In anul in care l-am reprodus pe acel As am mai reprodus alti 5 pui din aceeasi parinti. Toti au fost buni,indraznesc sa spun superi.Asa cum va imaginati am facut la fel perechea in anul ce a urmat.Am reprodus 10pui din acel cuplu si ma asteptam la multe din partea lor.

Stii care a fost rezultatul?Nici macar unul din acei 10 pui nu a fost bun de nimic. Din contra, ei erau zece bucatele de ‘rahat’. Iti vine sa crezi? Bineinteles, deoarece lucruri asemanatoare se intampla destul de des. Insa dl. Verbree mai avea ceva interesant de zis: ‘Un importator american a cumparat porumbelul de olimpiada pentru un pret fantastic. Sa ti zic adevarul? In ciuda rezultatelor senzationale acest porumbel niciodata nu mi-a dat vreun pui bun. Sincer sa fiu, acesta a fost motivul petru care l-am vandut. Oricum unul din fratii lui, un porumbel care nu a fost un bun zburator este unul dintre cei mai buni reproducatori pe care ii detin. Ma gandesc ca am facut un lucru bun : Am vandut zburatorul care era un prost reproducator si l-am tinut pe fratele sau care era un reproducator bun’

Cuplu de aur

Stiu cativa ‘oameni cu porumbei’ japonezi care stiu doar doua cuvinte in engleza. Nu poti sa-I invinuiesti pentru asta, ei poate au alte mari caliati decat sa vorbeasca engleza. Cele doua cuvinte sunt : ‘Golden Couple’=’Cuplu de Aur’. Insa cupluri care reproduc doar super-porumbei? Ele exista doar in mintile celor care nu sunt realisti, cei care viseaza ziua. De ce in zilele de azi campionii din Europa reproduc mai multi pui decat o faceau in trecut? Pentru ca si-au dat seama cat de mult noroc ai nevoie intr-adevar pentru a reproduce un

Art.18-pagina 2/3-

super-porumbel. Insa asa cum v-am zis nu totul tine numai de noroc.Ca sa va demonstrez asta va voi spune povestea unui campion belgian. In mod normal imi place sa mentionez nume pentru ca afirmatiile mele sa fie cat mai concludente si pentru credibilitatea articolelor. In acest caz prefer sa nu fac acest lucru tocmai din simplul motiv ca as putea sa ii stric reputatia. Iar Dumnezeu nu i-a facut pe oameni ca acestia sa se raneasca unii pe altii.

Exemplu

Fiecare crescator, serios in mod ocazional, vrea sa isi imbunatateasca familia sa de porumbei importand alti porumbei pentru a-i incrucisa cu ai sai. Pentru a creste sansele unei incrucisari de succes ceea ce este foarte important este sa fii constient de neajunsurile si defectele propriilor porumbei. Deci, era tipul asta belgian, un campion la concursurile de viteza si era unul mare care era obsedat de intrebari cum ar fi: – De ce rezultatele mele nu mai sunt bune atunci cand angajez porumbeii la distante lungi? – Este o chestiune legata de defectele fizice si daca da care sunt acelea? – Ar fi vreo posibilitate sa gasesc o solutie, de exemplu o incrucisare de succes?

Desi, eu insumi nu pot sa vad daca un porumbel este bun (nimeni nu poate) vreau sa spun ca pot sa vad daca el nu este bun sau ce lipsuri are. I-am vazut porumbeii. Niste modele fantastice cu o musculatura buna insa, spre marea mea surprindere acelasi lucru rau se gasea la toti din ei : la ultimele pene din aripi le lipsea supletea, nu erau flexibile. N-a prea inteles asta si i-am aratat doi porumbei care isi rupsesera ultimele pene. El a ridicat din umeri ca si cand ar fi vrut sa spuna : ‘Si ce daca?Este doar un accident care s-ar putea intampla oricarui porumbel’.’S-ar putea’ am zis eu,’insa nu asa usor la porumbeii buni’.

Trebuie sa poti sa indoi ultimele pene intre degetul mare si cel aratator fara ca acestea sa se rupa. Acest fapt se refera la flexibilitate, care este o necesitate absoluta pentru porumbeii care trebuie sa se descurce pe distante lungi. Trebuie sa acorzi o mare atentie aripilor unui porumbel atunci cand a zburat multe ore intr-un concurs greu. Vei observa ca ultimele pene sunt putin curbate. Dar daca aceste pene sunt rigide,inflexibile si nu se pot indoi? Atunci ele prezinta un handicap, zborul va fi mult mai dificil din cauza acestor pene rigide iar porumbelul respectiv va obosi mult mai repede decat porumbeii care prezinta pene suple si flexibile in aripa.

Campionul belgian a inteles ce am vrut sa spun si ce a facut el a fost sa importe porumbei care prezentau in aripi pene suple si flexibile. El i-a incrucisat cu proprii porumbei si doar dupa doi ani el a obtinut porumbei care sa se descurce bine si la concursurile pe distante lungi. Deci, nu pot repeta la nesfarsit cat de important este sa iti dai seama de calitatile care lipsesc la proprii porumbei, numai atunci poti sa faci ceva in legatura cu asta, sa imbunatatesti calitatea. O gresala pe care o fac multi crescatori este sa importe porumbei care au aceleasi defecte ca cei proprii. Un asemenea lucru duce in mod inevitabil la distrugerea unei colonii.

Cei mai multi porumbei Asi sunt rezultati din incrucisari

Multor crescatori din Est si America le plac porumbeii care provin dintr-o famile, deci consangvinizati. Ideea nu este asa de rea atunci cand cesti porumbei sunt folositi pentru reproductie si nu pentru concursuri. Aproape toti porumbeii, atat in Olanda cat si in Belgia, sunt produsi din incrucisari.In anii ’80 l-am avut pe ‘Good Yearling’ si porumbei inruditi cu acesta. Am vrut sa tin aceasta linie aproape pura, de altfel am tot reprodus adeverati buni porumbei din aceasta familie, insa spe marea mea surprindere unii oameni care au cumparat porumei din linia lui ‘Good yearling’ au reprodus porumbei si mai buni;mai tarziu am facut si eu acelasi lucru.

Si ei ‘mi-au luat porumbeii’. Norocul meu, ca mi-am dat seama la timp. Ei au incrucisat porumbeii mei consangvini cu ai lor. De atunci am facut si eu acelasi lucru: nu a mai contat sa am o familie de porumbei si am incrucisat porumbeii mei consangvini. Unul di aei porumbei a fost sora lui ‘Good Yearling’. Spre deosebire de fratele sau, ea a fost o zuratoare mediocra. Si de asemenea o reproducatoare mediocra, cel putin asa credeam au in acel timp. Asta pana I-am dat un partener care provenea din alta linie (avea alt sange) si… primul pui din aceasta noua pereche a castigat locul 1 National Orleans in 1985. Din nefericire era prea batrana cand mi-am dat seama de valoarea sa de reproducatoare. Asemenea lucru li se intampla adesea crescatorilor. Atunci cand isi dau seama ca au un porumbel cu adevarat bun, unul din parinti a murit,a fost vandut sau este prea batran.

Art.18-pagina 3/3-

Gresit

Atunci cand oamenii vor sa cumpere porumbei, asesea se intampla cam aceeasi poveste. Ei vor, sa zicem sase porumbei si acestia trebuie sa fie trei masculi si trei femele. Astfel ei pot forma trei cupluri. Experienta m-a invatat ca aceasta nu este cea mai buna metoda de a actiona. Daca import (cumpar) porumbei, ii voi imperechea cu ceea ce am eu mai bun, deci porumbei care deja au demonstrat ca au potential sa reproduca pui buni. Este o cale mult mai rapida si mai directa spre succes decat sa imperechezi importuri cu importuri. Daca imperechezi un import cu un import, imperechezi de fapt o intrebare cu o intrebare. Daca imperechezi un import cu un porumbel de-al tau care s-a dovedit a fi deja un bun reproducator, atunci doar importul este o intrebare.

Aparente

Ce sa spunem despre infatisarea(aparenta) porumbeilor? In primul rand trebuie sa aiba un penaj matasos, si nu trebuie sa aiba o talie prea mare. Feriti-va de porumbeii mari. Cursierii moderni au o talie mai mica decat cei de acum cateva decenii. Ei trebuie sa aiba o balanta foarte buna(sa nu aiba balast), “sa fie bine la mana” asa cum zic oamenii si trebuie sa se incline un pic in fata atunci cand ii tinem in mana. De o mare importanta este si osatura puternica.Puteti sa va dati seama de asta apasand sternul porumbelului. Daca pasarea scoate un sunet ca si cand ar sforai, atunci este un semn prost. Aceste calitati pe care le-am mentionat sunt un necesar absolut. Insa aici avem o problema: Simplul fapt ca ei au aceste calitati nu ii face sa fie porumbei buni. Deasemenea porumbeii prosti pot avea un penaj matasos, o buna balanta, un schelet puternic. Oricum daca ei NU au aceste calitati, atunci sigur sunt porumbei prosti. Deci nu este matematica, nu poti sa intorci lucrurile. Un filozof a spus candva: Toate vacile sunt animale insa toate animalele nu sunt vaci.

*

“Wondere Janssen” a fost un super zburator, insa fratele sau nu a fost indeajuns de bun

Mai multe exemple

Cei mai multi campioni au doua, trei sau patru linii bune. Porumbeii lor asi sunt in marea lor majoritate produsi din incrucisarile acestor linii. Pentru ca ei sunt deja campioni ei nu importa sau cumpara multi porumbei, insa doar cativa in unele cazuri si numai mult de unul sau doi porumbei pe an. Majoritatea nici macar nu dau bani pe ei ci fac doar schimburi. Amintiti-va de Houben si Verbruggen. Ei au facut schimb doar de un singur porumbel, l-au incrucisat cu proprii porumbei si asta arezultat intr-o explozie de super porumbei in ambele crescatorii. Acelasi lucru s-a intamplat cu Engels si Van Hove-Uytterhoeven. Amandoi aveau deja porumbei buni, insa ai au avut porumbei si mai buni dupa ce au facut schimb de porumbei si au incrucisat importurile cu ceea ce aveau ei mai bun in propriile crescatorii.

De asemenea bun

Ceea ce fac majoritatea campionilor din Olanda si Belgia este schimbarea perechilor in fiecare an. Unii (chiar si fratii Janssen) chiar si in cursul aceluiasi an. Datorita unor motive misterioase calitatea puilor din cuplurile bune se inrautateste atunci cand un asemenea cuplu este lasat impreuna pentru o perioada lunga de timp. Personal le dau celor mai buni masculi ai mei doua sau trei femele diferite in fiecare an. Se subintelege ca porumbeii sunt pregatiti pentru a fi imperecheati atunci cand sunt in cele mai bune conditii posibile.Crescatorii se intreaba adesea de ce ei reproduc cativa porumbei buni intr-un an si sunt ani in care ei nu reproduc nici macar unul decent. Probabil explicatia este legata de conditia parintilor. Un studiu arata ca multi porumbei buni sunt reprodusi din yearlingi. Asta nu inseamna ca porumbeii mai batrani nu reproduc pui buni.

Problema cu porumbeii batrani este calitatea slaba a laptelui de gusa. Anul asta am facut gresala sa las un mascul din 1992 sa isi hraneasca proprii pui.Unii din ei nu au crescut prea bine si de vina …am fost eu. Ceea ce trebuia sa fac eu era sa mut ouale sub alta pereche (mai tanara) astfel incat ei sa fi hranit puii dupa ce ar fi eclozionat. Sa faci greseli nu este ceva de care sa iti fie rusine. Ai o problema doar daca nu te temi de asta pentru simplul motiv ca in aceste cazuri nu poti sa te corectezi pe tine insuti. Ceea ce ii distinge pe pierzatori de invingatori este ca cei din urma stiu ce greseli au facut si vor invata din ele. Daca nu iti cunosti propriile neajunsuri si nu iti este frica de greselile pe care le faci nu vei reusi sa faci nici macar un pas inainte.
© Ad Schaerlaeckens

*********************************************************************************************************

3. Ad Schaerlaeckens

Prin bunăvoinţa lui Ad Schaerlaeckens, unul dintre cei mai renumiţi scriitori de literatură columbofilă, vă vom prezenta în revistă câteva din articolele sale. Garantăm ca le veţi savura! Începem bineînţeles, cu o prezentare a columbofilului Ad Schaerlaeckens, care este şi un concurent de temut cu voiajorii săi.

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens trăieşte în Baarle Nassau, un mic oraş belgian lângă graniţa cu Belgia. Zona în care locuieşte este adesea numită MECCA concursurilor de demifond deoarece nume faimoase precum Klak, Louis van Loon, Hofkens, Meulemans, Janssen Brothers şi alţii au trăit sau trăiesc la numai câteva minute de Ad.

În tinereţea sa, mulţi oameni concurau cu porumbeii dar lui Ad îi plăcea mai mult fotbalul. Era destul de bun la fotbal dar nu suficient de bun iar problema lui Schaerlaeckens era că el vrea întotdeauna să fie cel mai bun la tot ce face. Astfel, a renuntat la fotbal şi a început concursurile cu porumbei. Încă de la început a devenit campion şi aşa a continuat fără oprire.

ORLEANS şi alte curse

În 1980 a devenit pentru prima dată campion şi de atunci n-a fost an în care să nu fie campion cu porumbeii maturi sau tineri la categoriile viteză şi demifond. În 1985 a fost numit în revista naţionala olandeză “Mister Orleans” deoarece a fost cel mai bun concurent pentru Orleans, unul din cele mai renumite concursuri din lume. Mai târziu, rezultatele sale au devenit şi mai bune în cursa de la Orleans, o cursă în care au fost înscrişi în jur de 200.000 de porumbei tineri.
În 1995 rezultatele sale erau devastatoare, în aşa măsură încât preşedintele provincial, Dl. Marinus a declarat că n-a mai întâlnit un crescător care să domine cursele provinciale în aşa măsură în care o făcea Ad Schaerlaeckens.

Rezultatele lui în anii 90 au fost pur şi simplu devastatoare, încât Ad a devenit victima propriului succes: în 1997 clubul i-a interzis să parieze pentru că el câştiga tot! Crescătorii locali consideră cu toţii că niciodată în istorie un crescător nu a dominat cursele aşa cum a făcut-o Ad Schaerlaeckens.

Deasemenea, alţi crescători au remarcat cât de bune sunt păsările lui Ad. Din când în când el a scos la licitaţie şi păsări fără recorduri şi acestea s-au vândut pe sume foarte mari.

AUTOR

Încă de tânăr, Ad Schaerlaeckens, cunoscut mai târziu ca A.S., a început să scrie. Iniţial era doar un hobby deoarece îşi câştiga existenţa ca profesor. I-a plăcut mult slujba sa dar nedorind să predea până la pensionare, a decis să devină scriitor profesionist în 1997. În ziua de azi el scrie în 11 reviste de columbofilie din lume, printre care în Olanda, Belgia, America, Japonia, Taiwan şi China.

Momente de vârf în cariera sa de scriitor columbofil au fost în anii 1984, 2000 şi 2005. În 1984 a scris o carte despre fraţii Janssen. A fost cel mai mare bestseller din istoria columbofiliei. Peste 100.000 de carţi au fost vândute şi traduse în mai multe limbi.

În anul 2000 a primit prestigiosul premiu de “Cel mai bun scriitor al secolului” şi în anii care au urmat a fost ales cel mai bun autor în Belgia şi Olanda.

Încurajat de asta a decis să publice nişte carţi ce s-au vândut rapid.

FAMILIA DE PĂSĂRI

Astăzi în Olanda şi Belgia, lumea vorbeşte de linia Schaerlaeckens. La baza acestei linii stau păsări care au fost importate în anii ‘70 de la Hofkens, Louis van Loon, Marcelis, 2 porumbei Janssen, un fiu direct din Young Merckx şi Voets.
În 1976 A.S. a luat prima pasăre Janssen. Aceasta a devenit mama lui ‘Good Yearling’ care a fost un porumbel foarte renumit în Olanda şi Belgia anilor ‘80-’90.

O sora a lui ‘Good Yearling’ a fost împerecheata cu un fiu direct din ‘Young Merckx’ (Janssen Arendonk) şi primul pui din acest cuplu a ieşit campion la concursul naţional Orleans în 1985. Ad a fost atât de impresionat de rezultatele acestei femele încât a vizitat fraţii Janssen de sute de ori pentru a colecta informaţii direct de la sursa, care au fost apoi publicate în faimoasa carte despre Fraţii Janssen, menţionata anterior.

Aproape toţi porumbeii cu rezultate senzaţionale avuţi de Schaerlaeckens în anii ‘80 şi începutul anilor ‘90 sunt descendenţi din aceste păsări Janssen încrucişate cu liniile Van Loon, Hofkens şi Voets. ‘Cursieri senzaţionali’ nu este o exagerare, deoarece A.S. a câştigat Naţionalul Orleans de 3 ori. Alte victorii provinciale împotriva a până la 25.000 de păsări sunt nenumărate. Datorită faptului că şi alţi crescători au devenit campioni cu descendenţi din păsări de la A.S. , porumbeii lui A.S. au devenit foarte renumiţi.

RECENT

În 1996 doi porumbei ai lui Ad Schaerlaeckens au surprins o naţiune întreagă cu rezultate incredibile. Aceste păsări, fraţi de cuib, 96-5660144 şi 96-5660145 au ocupat locurile 1 şi 2 provincial porumbel AS cu o medie a concurenţei de peste 11.000 de porumbei în fiecare cursă. Ziarele au scris ca o asemenea victorie a unor fraţi nu s-a mai întâlnit la o asemenea competiţie puternică. Aceste două păsări, foarte faimoase acum în Olanda, erau nepoţii porumbeilor 91-2310369 (Mattens) şi 88-3206088 (Sissi).

Această pereche este deseori descrisă în ziarele columbofile ca fiind cea mai bună pereche de reproducatori din toate timpurile.

Un alt fiu din acest cuplu este ‘Creilman‘ care a câştigat 9 locuri de 1, printre care: 1 / 3004 porumbei, 1/ 4214 porumbei, 1 / 1022 porumbei, 1 / 1157 porumbei. ‘Creilman’ este bunicul lui 99-1944577 care a câştigat: 1 / 14454 porumbei la Tessenderloo, 1 / 9508 porumbei la St Ghislain, 1 / 8923 porumbei la Orleans.

Mai amintim câteva din rezultatele lui 96-5660145, obţinute în timp de 2 săptămâni:
- Etampes 7572 p – 12
- Chantilly 9700 p – 23
- Creil 13948 p – 6
Ca yearling, a câştigat locul 2 din 15627 porumbei, învins doar de un coleg de volieră.

Vă mai prezentam doi dintre porumbeii lui Ad:

98-5812162 “Home Alone”

Tatăl lui “Home Alone” este 96-5660145 iar mama sa este fiica directă din celebra Sissi.
El a fost numit iniţial “Little Devil” (Micul Diavol) dar după ce a câştigat locul 1 de la Creil împotriva a 13203 porumbei, pe o vreme caniculară şi cu vânt din faţă, cu un avans de 7 minute, a fost denumit “Home Alone” (Singur Acasă). A câştigat câteva locuri de 1 dar ne vom limita la provincialele abordate de el: Creil: 1 / 13203 porumbei, Creil: 6 / 6969 porumbei, Creil: 7 / 5335 porumbei, Etampes: 7 / 7521 porumbei, Etampes: 8 / 14320 porumbei.

98-5812191 “Invincible”

Câteva din rezultatele lui “Invincible”: 823 p – 1, 339 p – 1, 439 p – 1, 1.058 p – 1, 267 p – 1, 705 p – 1, 293 p – 1, 686 p – 1, 198 p – 1, 382 p – 2, 311 p – 3, 884 p – 3, 833 p – 4, 622 p – 5, 892 p – 6, 500 p – 7, 730 p – 9, 707 p – 9, 305 p – 10, 650 p – 11 şi aşa mai departe.

UN REZUMAT

Ar fi foarte mult să descriem toate rezultatele incredibile obţinute de descendenţii din acel cuplu miraculos, la nivel naţional şi internaţional. Dacă sunteţi cunoscători de limba engleză, vă invităm pe internet la site-ul lui A.S. pentru a citi mai multe: www.schaerlaeckens.com.

Doar alte câteva exemple: în 2001 Dl. Verkerk şi Dl. Zijde au avut locurile 2 şi 3 la Cupa Europei de Est. Ambele păsări sunt înrudite şi au la origine linia Schaerlaeckens. Leytens a avut locul 2 International la Fond, tatăl porumbelului provenea de la Schaerlaeckens; Merck a obţinut locul 1 din 70,000 de păsări în 2005.

V d Zijde a avut cel mai bun porumbel de lunga distanţă al Olandei cu o pasăre 100% Schaerlaeckens, este pur şi simplu o poveste fără sfârşit.

Păsările de senzaţie în momentul de faţă în crescătoria Schaerlaeckens sunt 96-5660145 (menţionat înainte) şi fiul său, 98-5812162.


--------------------------------------------------------------------------------

Specialistul păsărilor tinere

Ad Schaerlaeckens este numit şi ’specialistul păsărilor tinere’. Rezultatele sale cu tinerii i-au adus la disperare pe colegii de sport. Unul din anii în care Ad a “distrus” competiţiile regionale a fost 1996. Iată cifrele:

1996
- Strombeek (792 porumbei): 1, 2, 6 …
- Nijvel (1143 porumbei): 2, 3, 4, 5, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 24, 27 …
- St Ghislain (1,087 porumbei) 1, 3, 7, 8, 11, 17, 18, 25, 29, 30 …
- Peronne (915 porumbei) 1, 2, 3, 4, 7, 9, 10, 13, 15, 17, 20, 22, 23, 26…
- Creil (891 porumbei) 1, 2, 3, 4, 5, 9, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 25…
- Creil (2534 porumbei) 1, 2, 3, 5, 6, 12 …
- Creil (13948 porumbei !!!) 1, 2, 6 …
- Creil (24026 porumbei) 1 …
- Chantilly (688 porumbei) 1, 2, 3, 4, 14, 15, 18, 20, 21, 22, 27 …
- Etampes (533 porumbei) 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 13, 14, 17, 18, 20, 22, 23 …
- Etampes (1514 porumbei) 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 18, 19, 24, 25, 27, 29, 31 …
- Etampes Provincial (7572 porumbei). Nu mai puţin de 7 păsări în primii 17 . Când 15 din tinerii săi erau acasă, cel mai mare adversar al său avea doar 2 sosiţi!
- National Orleans 7142 porumbei: 1…

1998:
- La o cursă de la Morlincourt, porumbeii lui Ad Schaerlaeckens au ocupat poziţiile: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 29, 30, 32 … (din 901 păsări în cursă).
- La o cursă de la Creil a câştigat: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 23, 25, 26, 27, 28, 30, 31, 32, 34, 37, 38 … (823 păsări în cursă).
- Provincial (11,810 păsări în cursă) obţine locul 1.
- La Naţionalul Limoges (700 km) ocupă locurile 2 şi 3 (din 7514 de păsări).
La Naţionalul Orleans (11601 păsări) câştigă locurile 8, 10 şi 13. Aceştia erau 3 nepoţi ai perechii de aur: 91-2310369 x 88-3206088.

© Ad Schaerlaeckens

********************************************************************************************************

4. Baiatul de la tara in orasul cel mare

Seminarul la care am fost invitat sa le vorbesc gazdelor s-a tinut in Amsterdam.Si daca este un lucru in lumea asta care sa ma inspaimante acela este sa conduc intr-un oras ca Amsterdamul noaptea. Din acest motiv am luat un taxi. Nu stiu cum arata in interior celelalte taxiuri din Amsterdam insa acesta pe care l-am luat a fost foarte special. Toate geamurile erau blindate cu posterele jucatorilor de la Ajax. Ajax este faimoasa echipa de fotbal a Amsterdamului. Si mi-am invatat lectiile despre Amsterdam si Ajax.

Echipa Ajax este foarte populara in orasul cel mare , adoratia este asa de mare incat pare a fi o religie. Daca cineva din Amsterdam te intreaba vreodata ce crezi despre Ajax ar fi bine sa spui pentru binele tau ca este cea mai buna echipa de fotbal de care ai auzit , jucatorii sunt “adevarati” , si ca tot corpul tau tresare de bucurie cand ii vede jucand. Pentru asta ei au ridicat fotbalul la rangul de arta. “ Ajax-ul joaca cel mai bun fotbal din lume ” am spus destul spre satisfactia soferului pentru ca nu vroiam sa fiu aruncat afara din taxi in noapte intr-un oras ca Amsterdamul. “ Aici este tarane … ” mi-a zis el mai tarziu. ( In Amsterdam ei ii considera pe cei din afara orasului ca fiind fermieri ). M-am dat jos si am intrat in cafeneaua unde trebuia sa am seminarul despre porumbei si sportul cu acestia.

Toti frati?
In cafenea mi s-au bulbucat ochii. Postere cu vedete de la Ajax erau peste tot. O muzica asurzitoare ( numai cantece pentru Ajax ) venea dinspre boxe imense care erau directionate spre clientii noi. Am observat ca puteai sa cazi la invoiala cu chelnerul. Pentru cativa guldeni schimba directia boxelor asurzitoare in alta parte. Mi-am dat seama ca situatia nu avea sa ramana asa pentru ca urmatorul care era deranjat de ele putea sa il cumpere directia boxelor. M-am uitat spre un poster cu un jucator de fotbal. “ Imi place Kluivert asta ” am spus eu. “ Nu este Kluivert , este Davids ” a reactionat chelnerul.
Era un om cu o barba asa de mare incat porumbeii puteau sa isi construiasca cuiburi in ea. In mod normal el ar fi ras de ar disparea spuma din paharele de bere daca unul de la tara ar fi facut o remarca stupida , insa nu si in momentul asta. Asta din cauza ca un client din cafenea citea o revista a lui Feyenoord. Feyenoord este cealalta echipa faimoasa din Olanda. Este din Rotterdam. Si Ajax si Feyenoord ? Asta este razboi si intotdeauna a fost.Apa si foc. Beatles si Rolling Stones. O virgina si Clinton.
In Olanda se presupune ca esti ori suporter Feyenoord ori Ajax . Nu poti sa tii cu amandoua. “ O bere ” a zis cel care citea revista lui Feyenoord. Boschetele mergator s-a facut ca nu il aude. “ Nu vreau ca blestematul asta din Rotterdam sa stea aici ” a marait el. Vom fi vreodata toti frati? Poate o data.

De ce ?
De ce , in mod sigur va intrebati , am inceput un articol dintr-o revista de porumbei la modul asta? Am mai multe motive :
Nimeni nu se asteapta sa scriu despre porumbei , porumbei si porumbei de la primul la ultimul rand in fiecare din multele articole pe care le-am scris.
Multor crescatori din Olanda le place fotbalul si adora clubul Ajax.
Este adevarat ca fanii Ajax ii urasc pe cei de la Feyenoord insa multi oameni din Amsterdam , refugiatii si traficantii de droguri in majoritatea cazurilor nu ii urasc pe straini , ci din contra. Ei chiar ii plac , inspecial pe cei din estul indepartat pentru ca ei cred ca toti care sunt de acolo sunt bogati si cunosc ca acestia nu prea au grija de bunurile lor. Asa ca draga cititorule daca vei vizita vreodata orase cum sunt Amsterdamul , Bruxelles-ul sau Paris-ul fii cu bagare de seama.

Cel de-al patrulea motiv pe care l-am inceput in acest mod s-a intamplat cu adevarat.

Totusi , sa ne intoarcem la sportul nostru. In spatele cafenelei intr-o incapere mare crescatorii asteptau sa inceapa seminarul iar eu am fost ultimul invitat care a sosit. “ Eram sigur ca o sa intarzii ” mi-a zis un tip care statea la intrare . Aparent el nu avea o parere prea buna despre acuratetea “ baietilor de la tara ”. “ M-a intarziat traficul ” am spus insa m-am auzit mintind. Seminarul a inceput.
“ De ce va plimbati cu adapatoarea dintr-o voliera in alta? Cineva care v-a vizitat a vazut aceasta cu ochii sai “ a fost prima intrebare aruncata spre mine.
“ Pentru ca nu vreau sa arunc banii pe fereastra ” le-am zis. A urmat o liniste deplina. Crescatorii s-au uitat la mine intrebatori ca si cand nu ar fi inteles. “ Apa nu este atat de scumpa ” nu-i asa ? Apoi am inceput sa le explic. “ Uite ” am zis.

“ Cel care a vazut asta sigur m-a vizitat intr-o zi torida cand aveam vitamine sau medicamente in apa . Despre medicamente si vitamine se stie prea bine ca isi pierd proprietatile foarte repede in apa , chiar pot sa devina toxice , in special atunci cand sunt expuse la lumina zilei sau la temperaturi ridicate. Atunci cand le pun ceva in apa primul lucru care il fac este sa scot adapatoarea din voliera , apoi hranesc porumbeii si apoi le servesc apa cu ce este in ea.”

Daca ai patru compartimente si pui in fiecare o adapatoare plina cu o jumatate de galon de apa , vei fi nevoit sa arunci jumatate din ea seara. Daca nu faci acest lucru in ziua urmatoare medicamentele sau vitaminele nu vor mai avea nici un efect. In cazul in care ai o singura adapatoare si o muti dintr-un compartiment in altul porumbeii vor bea si nu o sa arunci pe fereastra nimic. Nu ma deranjeaza cand cheltuiesc bani pe lucruri folositoare insa urasc sa iii arunc pe fereastra. Din acelasi motiv in Olanda si Belgia a devenit din ce in ce la moda sa administrezi medicamente si vitamine in mancare.

Atunci cand sunt sub forma de praf , mancarea trebuie umectata initial cu apa indulcita cu zahar pentru a o face lipicioasa. Unii folosesc ulei de usturoi sau alte uleiuri. Este un mod gresitde utilizare pentru ca praful nu se lipeste de el. In cazul popularului Ronidazol 10% trei pana la patru grame per kilogram de mancare este o doza buna.
“ Care vitamine sunt cele mai bune pentru porumbeii tai? ” , a fost urmatoarea intrebare
Asta a fost una buna … insa mi-a fost greu sa raspund. Dupa parerea mea porumbeii care sunt sanatosi nu au nevoie de extra vitamine. Ei isi ia ceea ce le trebuie din mancare iar soarele are o influenta benefica asupra porumbeilor.

Insa porumbeii nu au intotdeauna o sanatate perfecta , ar putea sa sufere dupa o cursa grea sau in urma unei boli sau din cauza ca au crescut prea multi pui si in acest caz vitaminele pot fi folositoare intr-adevar. Insa care vitamine si in ce cantitate ? Noi cunoastem destul de multe chestii despre gaini , porci , curcani , vaci s.a.m.d. Din cauza valorii lor economice mari s-au facut in acest sens numeroase investigatii si teste. Porumbeii nu au o valoare economica asa de mare , iar cercetatorii nu sunt platiti indeajuns pentru a le studia necesitatile. Asadar pot sa va zic : daca folositi vitamine dati-le totusi numai pe cele de la o firma cu o buna reputatie.
In plus este important de stiut ca intotdeauna trebuie sa le dati un complex. Asta inseamna ca niciodata nu trebuie sa le dati doar vitamina A , sau C sau doar E .. etc. Pentru acei carora le plac datele precise pot sa va dau raportul unui cercetator de la Universitatea Gent din Belgia. El a stabilit ca unui porumbel ii trebuie intr-o zi :
Vitamina A 200 I.U.
Vitaminele B1 – B2 – B6 0,1 mg.
Vitamina B12 0,3 mg
Vitamina C 1 mg (Acid ascorbic)
Vitamina D3 50 I.U.
Vitaminele E + K 1 mg.

O data l-am intalnit pe acest om de stiinta si l-am intrebat daca ar trebui sa dau ceva extra vitamine echipei mele de zburatori care avea deja o sanatate de fier. Stiti care a fost reactia sa ? A ridicat din umeri. Nu stia. In ceea ce priveste vitamina C mi-a spus ca stie in mod sigur ca nu trebuie sa o dam ca supliment. Unii crescatori le dau porumbeilor lor vitamine pentru uz uman. Motivul pentru asta este ca ei vor sa fie siguri ca ceea ce este pe prospect este si in tub. Este pe departe ceva stupid. Oricum , intrebare ar putea sa devina daca porumbeilor le trebuie acelesi vitamine ca si oamenilor. Pentru unul din crescatorii prezenti discutia purtata de mine nu a fost destul de clara. “ Este o poveste frumoasa ” a spus el , “ insa trebuie sa dau extra vitamine porumbeilor mei cand sunt deja intr-o stare de sanatate perfecta da sau nu ? ” . “ Pur si simplu nu stiu ” i-am zis.
Un veterinar prezent la audienta m-a aprobat zicand : “ Faptul ca nu stii nu este ceva de care trebuie sa iti fie rusine. Nici eu nu stiu ”. I-am aruncat o privire de multumire.
Care considerati ca este ce mai importanta mancare aditionala ,a fost urmatoare intrebare cu care mi s-au adresat.

“ Gritul ” am spus. Am invatat chestia asta acum ceva timp de la dl. Lemahieu o autoritate in ceea ce priveste bolile porumbeilor din Belgia. Cand porumbeii se intorc dintr-o cursa grea mi-a zis dl . Lemahieu o data , trebuie sa le pui putin grit in boxa si putina mancare adecvata si apoi sa observi ce se intampla. Am facut ce mi-a zis si ce credeti ca am observat?

Porumbeii au ciugulit intr-adevar cateva pietricele mici de grit la inceput si mancarea obisnuita mai tarziu. Gritul contine calciu si minerale . Cand un porumbel este slabit crescatorii incearca sa il recupereze administrandu-i calciu si minerale , in primul rand. S-ar putea sa va intrebati de ce gritului i se face asa putina publicitate in revistele de specialitate avand in vedere ca este asa important? Raspunsul este simplu : nu se fac bani din grit.

Cantareste destul de mult , este greu de transportat si profitul este mic de tot. Asa ca de ce sa se plateasca pentru a i se face publicitate? Totusi gritul este de o importanta majora pentru porumbei si din acest motiv incerc ca porumbeii mei sa manance cat mai mult posibil: Sunt multe produse aditionale care nu le trebuie in mod deosebit porumbeilor si care sunt scumpe. Gritul ete ieftin si un necesar absolut. El este dintii porumbelului.

Unul din cei prezenti citise undeva ca nu ma deranjez sa fac curatenie in voliere zilnic. El se intreba daca nu m-am confruntat cu probleme cum ar fi coccidioza.
In opinia mea coccidioza este un termen exagerat in sportul cu porumbei. In mod normal porumbeii nu se confrunta cu ea , mai mult putin de coccidioza nu le face nici un rau. Trebuie spus ca spatiul in care stau ei trebuie sa fie uscat pentru a o stopa iar crescatoria mea este uscata. De mult am avut microscop. M-am gandit ca in acest mod voi scuti vizitele la veterinar. Am tot verificat gainatul , iarasi si iarasi. Era un fel de provocare. Am vrut sa-mi demonstrez mie ca pot sa observ la fel de bine ca un veterinar. Trebuie sa va zic ca am gasit intotdeauna cate ceva si am folosit medicamente.

La un moment dat m-am saturat de chestia asta si nu am mai folosit medicamente. Apoi am testat gainatul din nou si iarasi am gasit ceva. Oricum nu era nimic nou decat ce gasisem inainte !!! Despre coccidioza trebuie stiute urmatoarele chestii:
- porumbeii dintr-o voliera foarte uscata nu o vor lua foarte usor.
- Medicamentatia impotriva coccidiozei este adesea factorul ucigas. Inspecial acea medicamentatie bazata pe sulfa.
- Porumbeii pot sa-si revina in mod spontan din coccidioza. Deci fara a folosi medicamente. Tot ce trebuie sa faci este sa ii transferi intr-o voliera uscata si coccidioza va dispare singura.
- Coccidioza este considerata a fi o boala aditionala. O problema este atunci cand porumbeii sunt slabiti de alte boli cum ar fi paratifoza sau streptococii.
- Tricomonoza , paratifoza , adeno-coli , problemele respiratorii prezinta o mai mare amenintare pentru porumbei decat coccidioza.
Care este cel mai bun mod de a antrena puii , a vrut sa stie cineva.
“ Este greu de spus care este cel mai bun mod , insa pot sa explic cum procedez eu si cum fac multi alti campioni ” am spus. Incepem de la o distanta de aproximativ 5 km. Este intr-adevar o distanta mica insa nu distanta este ceacare este relevanta. Este important ca porumbeii sa se obisnuiasca in cosul de antrenament. Oricine are ochii deschisi va observa cat de speriati si stresati sunt puii cand sunt pusi pentru prima data in cos. Urmatoarea lansare o fac de la aproape 10 km. Porumbeii vor veni acasa mult prea tarziu in majoritaea cazurilor insa nu este o problema. Ii lansam apoi de la 15 km. Din nou ei vor intarzia.

Pana cand porumbeii nu zboara direct spre casa nu merg cu ei mai departe de 15 km. Deci , doaratunci cand invata sa zboare direct spre casa voi mari distanta de antrenament. Nu are rost sa mergem sa zicem de la 15 la 25 km atunci candporumbeilor le trebuie mult timp sa ajunga acasa dupa lansarea de la 15. Atunci cand ei se intorc acasa ca niste nebuni distanta trebuie marita de la 15 la 30 sau chiar mai mult. Aceasta este metoda pe care o aplica aproape toti specialistii in concursurile cu puii si pe care o folosesc si eu pentru ca o consider a fi o buna metoda , cel putin in Olanda si Belgia. Ma intreb de ce ar fi diferit in celelalte tari.

Un tanar crescator a reprodus in jur de 40 de pui si cel putin doua treimi din ei erau femele. Este un lucru bun sau un lucru rau , vroia el sa stie.
Asemenea lucruri ( sau opusul ) se intampla adesea si este pura coincidenta. Daca este bun sau rau depinde ce fel de crescator esti. In Europa pentru majoritatea crescatorilor concursurile cu maturii ( cu masculii vaduvi ) sunt punctul principal. Pntru ei este ideal sa aiba mai multi masculi tineri. Oricum , este mai bine sa I multe femele daca preferi concursurile cu puii. Un prieten de-al meu columbofil are trei pasiuni : statisticile , porumbeii si nevasta. Spre norocul nevestii nu in ordinea asta.Acest om este fascinat de statistici si a facut un studiu despre puii care au foat asi sau care au castigat concursuri importante.

El a ajuns la concluzia ca 62 % ( aproape doua treimi ) din acei asi sau invingatori erau femele. Deci este clar ca daca concursurile cu puii sunt un punct esential este mai bine sa reproduci mai multe femele.
Cel care statea la intrare a gasit de cuviinta ca a venit timpul ultimei intrebari si asta era una pe care el o avea in minte. Vroia sa stie daca era ceva care le dau porumbeilor si pe care nu am mentionat-o dar o consider ca este importanta.
Era cazul intr-adevar. Le dau porumbeilor mei Sedochol. Sedochol a devenit foarte popular printre campionii din Olanda si Belgia in ultimul timp. Contine metionina ( face bine la ficat ) si sorbitol. Sedochol este in special folositor pentru a obtine un penaj matasos. Deci in special in timpul naparlirii insa de fapt pe parcursul intregului an. Porumbeii ale caror pene sunt matasoase vor fi avantajati cand vor intalni ploaia in drumul lor spre casa de la concurs.

Apa se scurge mai usor de pe corp din cauza penajului matasos si asta previne ingreunarea corpului. Se intelege ca un corp prea greu il va pune in dificultate pe porumbel cand zboara. Un alt lucru in care cred sunt electrolitii. Le dau porumbeilor atunci cand se deshidrateaza dupa ce au zburat in canicula sau din cauza unor boli cum ar fi E Coli. Apa este esntiala pentru viata asa cum stim bine toti. Aproape 55 % din porumbelul adult este apa. Pierzand 10 % din umiditatea corporala se datoreaza proastei functionari a rinichilor sau altor activitati ale corpului. Pierderea a 20 % poate cauza moartea.

In concluzie
Am multumit publicului si publicul mi-a multumit la randul sau. Cel putin pentru faptul ca am fost acolo. Datorita faptului ca atat timp cat concurezi bine se presupune ca stii multe, omen te asculta si esti invitat de onoare sa vorbesti la seminarii. Insa daca se intampla ca rezultatele mele sa nu mai fie bune omenii nu vor mai fi interesati in ceea ce voi avea de spus. Ei vor fi atenti la ce vor spune alti crescatori. Ca si Ajax.Jucatorii constituie un exemplu pentru multi copii care vor sa devina faimosi. Insa atunci cand Ajax nu va mai domina fotbalul stadionul sau nu va mai fi aglomerat de tineri care vor sa invete. Tineretul va dori sa gaseasca un alt exemplu de unde sa invete…
Deci daca vreodata rezultatele mele nu vor mai straluci atunci nu eu ci altii vor fi invitati sa vorbeasca la seminarii. In ceea ce priveste Amsterdamul nu ma voi supara. Baietilor de la tara pur si simplu nu le plac orasele mari.

© Ad Schaerlaeckens

********************************************************************************************************

Ce ar trebui sa stie fiecare

‘De ce se intampla adesea ca unii crescatori sa aiba succes atunci cand importa porumbei si de ce altii nu?’ se intreaba unii oameni si continua sa ma intrebe.Raspunsul este simplu: ei sunt doar putin mai inteligenti; ei stiu unde sa se duca si ce sa cumpere.

Problema este ca nu intotdeauna poti sa ai incredere in presa si nici in ceea ce spun oamenii unii despre altii. Clasamentele sunt singurul adevar pentru a vedea cat de buni sau cat de rai sunt porumbeii unui crescator, insa nu toti sunt capabili sa interpreteze asa cum trebuie un rezultat.Pe langa asta, doar crescatorii care participa la concursuri sunt cei care intra in posesia rezultatelor complete si tocmai acestea sunt cele de care ai nevoie pentru a fi bine informat.

PRESA

Unii straini s-au abonat la revistele cu specific columbofil din Olanda si Belgia pentr a fi mai bine informati sau incearca sa gaseasca rezultate pe internet.Insa aceste reviste nu au cum sa fie complete pentru ca saptamanal se organizeaza sute de concursuri, deci in majoritatea sunt prezentate de obicei doar primele 5 sau 10 locuri.Deci, daca la un anumit concurs au participat sa zicem 2000 de porumbei si primele 10 locuri sunt publicate, atunci nu vei gasi numele crescatorului care a luat locurile 13, 15 si 20.Insa el a fost eroul zilei daca el a angajat doar 3 porumbei! Mai mult de atat invingatorul primeste toata atentia si cat de slab ar fi rezultatul sau general este o chestie aparte de victoria sa.Asta ar fi cazul in care sa zicem ca ar fi castigat 10 premii din 90 de porumbei pe care i-a angajat.

Ceea ce conteaza sunt premiile din fata dar si un mare procent de clasari.In reportajele despre crescatorii din revistele olandeze si belgiene este mentionat aproape de fiecare data numarul de porumbei angajati si de asemenea cate premii au fost castigate.Insa nu in toate! In ceea ce priveste acest aspect trebuie sa stiti ca se intampla cateodata ca prietenii sa faca reportaje despre prieteni, unii ‘ vanzatori’ fac schimb de pase cu presa pentru a li se publica numele.Ei platesc pentru asta, le fac reporterilor cadou porumbei gratis, sau le dau comision in cazul in care pot sa vanda. Deci nu este adevarat ca cei care primesc atentia in presa sunt cei mai buni zburatori.

In multe site-uri pe internet va veti lovi de aceeasi problema atunci cand sunt publicate rezultatele; foarte rar veti gasi cati porumbei a angajat un crescator,lucru ce este,din nou, de o mare importanta pentru a vedea cat de bun sau cat de slab este el.De altfel campionatele nu inseamana mare lucru, pentru ca unii isi datoreaza titlul competitiei slabe, unii din cauza unor calcule nedrepte.

PRIETENII COLUMBOFILI

Din pacate exista multa gelozie in sportul nostru si oamenii nu le accepta intotdeauna meritele campionilor.In zona Arendonk este binecunoscut faptul ca fratii Janssen nu erau in relatii prea cordiale cu adversarii puternici din regiune cum ar fi van Loon, Meulemans s.a. Exista chiar o anecdota despre un neamt care isi planuise sa il viziteze pe Meulemans si care l-a intrebat pe Louis Janssen despre adresa, pentru ca Meulemans locuia in acelasi loc.Louis i-a raspuns: ‘Meulemans? N-am auzit niciodata de el.Joaca fotbal cumva?’.Poate ca este doar o anecdota, insa este ceva tipic in sportul columbofil.Prea multi oameni nu ii respecta pe altii sau, chiar mai rau, vorbesc urat despre altii.

TRUCURI

Atunci cand le arat strainilor rezultatele de la concursuri ei sunt adesea socati.Ei cred ca unii crescatori s-au descurcat de minune la un anumit concurs, insa atunci cand le arat cum sa citeasca un clasament (despre cati porumbei angajeaza fiecare, de exemplu) ei isi dau seama ca acei crescatori au fost mult mai putin buni decat credeau ei.Sa luam de exemplu rezultatul de la concursul national Bourges in Belgia. Au fost lansati peste 20.000 de porumbei si daca aruncati o privire la numele din top 200, deci aceia care au castigat in primii 1%, veti observa ca:

- Faimosul A a castigat 4 premii.Arata impresionant insa… el a angajat 47 de porumbei si doar 9 din ei au castigat premiu (s-au clasat).Deci, el nu a fost deloc bun.

Art.45-pagina 2/3-

- Rezultatul lui B, un alt mare nume, iti taie de asemenea rasuflarea, cel putin la prima vedere.El a castigat 6 premii in primii 200, insa acest ‘campion’ a angajat 73 de pasari din care 11 au luat premii, deci 62 au ratat sosirea in timp.

ADEVARATII CAMPIONI

Pe de alta parte crescatorul C a avut un super rezultat insa… putini oameni au observat asta. El a castigat ‘doar’ doua premii in top 200 insa … el a angajat doar 2 porumbei. Deci atunci cand toti porumbeii sai erau acasa, ‘marii’ A si B inca isi mai asteptau majoritatea porumbeilor sa soseasca. Sunt multi adevarati campioni asa cum este acest C si de la acestia vor porumbei baietii destepti atunci cand vor sa isi imbunatateasca proprii porumbei. Acum s-ar putea sa fie limpede de ce unele mari nume concureaza cu atat de multi porumbei si fac toata munca necesara. Ei spera la cativa porumbei (norocosi) care sa castige un premiu de top, pentru ca ei stiu prea bine ca doar premiile de top vor fi publicate si potentialii cumparatori ii vor observa.Insa dupa aceasta, draga cititorule, s-ar putea sa iti dai seama ca a castiga un premiu de top este un lucru si faptul ca ai un rezultat de top este o alta portie de prajitura.
OMUL MISTERIOS

La fel ca toti crescatorii ambitiosi si competitivi si eu sunt intotdeauna in cautare de porumbei mai buni.In 2001 am fost atat de norocos incat ‘am pus mana’ pe o adevarata femela buna. Am luat-o de la Gust, el este foarte cunoscut, insa … doar in zona in care locuieste.Niciodata nu va primi o faima internationala, pentru ca uraste publicitatea si concureaza doar pe distante scurte si asa cum stim … concursurile de scurta distanta nu primesc creditele pe care le merita.El concureaza intr-o competitie care se presupune a fi cea mai puternica din Belgia, este zona in care Hofkens, Janssenii, Meulemans, van Loon si altii au concurat sau inca ei concureaza. In timp ce in alte zone un singur crescator angajeaza pana la 200 de porumbei, in ‘zona lui Gust’ 200 de porumbei este numarul de porumbei care au fost angajati de catre 70 de crescatori la un loc.Aceasta este ceea ce eu numesc competitie puternica.Va voi arata cateva exemple:
– 6 iunie 2003:

136 de crescatori din zona lui Gust au angajat doar 449 porumbei.In aceeasi zi intr-o alta zona 23 de crescatori au angajat 1100 porumbei.

- 13 iunie 2003:

138 de crescatori in zona lui Gust au angajat doar 464 porumbei.

- 21 iunie 2003:

274 de crescatori au angajat 2042 porumbei in timp ce peste 2000 de porumbei au fost angajati la concurs de catre 39 de crescatori la un club din apropiere.Deci acolo unde participa la concursuri Gust cei mai buni concureaza cu cei mai buni.Daca vrei sa importi porumbei buni nu poti sa iti permiti sa fii stupid.Daca as juca tenis impotriva unor profesionisti as pierde toate meciurile insa …daca as juca numai impotriva bunicelor le-as bate pe toate, chiar daca acolo ar fi sute.Dupa aceasta s-ar putea sa intelegeti ca nu a fost noroc faptul ca am achizitionat acea buna reproducatoare.M-am dus in locul in care trebuia la timpul care trebuia fapt ce mi-a fost demonstrat in 2003.
COSMAR

Atunci Gust avea o echipa formata din 11 porumbei.Oamenii o numeau ‘Echipa de vis’ si acesta nu era un lucru deloc exagerat.Cel mai slab rezultat al sau a fost atunci cand a castigat 8 premii din 11 porumbei angajati, 11 clasari din 11 angajati era ceva normal.Cat de bun a fost este aratat de rezultatul unui concurs la care au participat nu mai putin de 274 de crescatori care au angajat 2042 porumbei. Gust a angajat 11 porumbei (intreaga sa echipa) si a obtinut locurile: 1, 4, 9, 11, 15, 20, 30, 39, 43, 80 si 93. Deci toti porumbeii sai au castigat premii.Imaginati-va asta.Atunci cand nici macar 5% din porumbeii participanti nu erau acasa intreaga sa echipa a fost acasa si asta intr-o competitie care,indraznesc sa spun ca este cea mai puternica din Belgia.Cum se poate ca un om, care este cosmarul colegilor sai din sport, sa nu fie faimos, v-am explicat mai devreme.
SUFICIENT DE PUTERNIC ?

Eu personal concurez porumbeii pe distante medii. De ce am importat porumbei de viteza pentru a-i incrucisa cu ai mei? Au fost raposatii Graondelaers si Hofkens cei care m-au invatat sa cumpar porumbei de

Art.45-pagina 3/3-

viteza pentru ca acestia au cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba un porumbel – orientarea. S-au dovedit adevarate vorbele acestora, pentru ca am fost incantat sa descopar ca descendentii acelei femele ‘de sprint’ se descurca foarte usor la 400 km lucru care imi este suficient. Numerosi colegi din sport deasemenea au ‘descoperit’ singuri foarte buni zburatori de demifond dupa ce au incrucisat porumbei de sprint cu cei proprii.

Unul din porumbeii de baza ai lui Gust a provenit de la v d Veken, acesta este iarasi un nume foarte putin cunoscut,insa in opinia mea el a avut cel mai bun porumbel din toate timpurile, asanumitul ‘Olieman’ (Petrolistul). ‘Olieman’ a participat la concursuri in aceeasi perioada in care fratii Janssen il concurau pe al lor ‘019’.V d Veken si fratii Janssen locuiau aproape unii de altii insa, ei concurau la cluburi diferite. Este un lucru foarte bine cunoscut faptul ca ‘019’ a fost un multiplu castigator de locuri 1 insa … daca ‘Olieman’ ar fi fost concurat in acelasi club ca si ‘019’ cel din urma nu ar fi devenit niciodata faimos pentru ca viteza lui ‘Olieman’ a fost mai mare aproape la fiecare concurs.’Fieneke’ legendara femela a lui Vervoort care a fost vanduta in 2003 pentru o suma record, a fost una din multii descendenti faimosi ai lui ‘Olieman’.

Inca un singur lucru despre Gust: Am fost la el pentru a cumpara pui din cei mai buni reproducatori ai sai si am primit unul gratis.Asa cum adesea se intampla, acest cadou s-a dovedit a fi porumbelul de aur si … nu a provenit din reproducatorii sai favoriti.
ARTA UNUI CAMPION

Este un fel de arta atunci cand cumperi porumbei buni.Arta nu este sa te dai in vant dupa reportaje si nici sa te dai in vant dupa nume, rase sau pedigree.Atunci cand cineva a devenit un mare nume adesea se intampla sa vii la el prea tarziu (porumbeii buni nu mai sunt) si mai mult de atat… vei plati doar pentru nume. Pedigreele atragatoare cu nume atragatoare pe o hartie atragatoare sunt adesea facute pentru a compensa lipsa calitatii. Am mentionat doar numele mic al lui Gust, insa nu este cumva problema presei pentru a spune mai mult?Da, este intr-adevar,insa asa cum am mai zis, acesta este un caz mai special.Pentru aceia care sunt curiosi exista totusi vesti bune.Atat in Olanda cat si in Belgia sunt multi crescatori precum Gust, oameni ai caror porumbei sunt pe departe superiori acelora care apartin multor nume faimoase.Este arta unui campion sa ii gaseasca pe acestia. In ceea ce priveste sa cumperi porumbei stiti la ce concluzie am ajuns dupa atatia ani? Pe cat de mare este numele pe atat de slaba este calitatea in majoritatea cazurilor.
IN CONCLUZIE

Lasati-ma sa inchei cu cateva intamplari adevarate.

1.Odata, un japonez vroia sa cumpere porumbei de la un mare nume.Pentru ca mi-a placut de omul respectiv am dorit sa ii dau o mana de ajutor.’Roaga-l pe tipul de la care vrei sa cumperi porumbei sa iti trimita prin fax rezultatele sale’ l-am sfatuit eu. Chiar a facut ce l-am invatat insa … japonezul asteapta si acum faxul de la el.Sa ne intoarcem la Gust.
2.Era un arab care vroia porumbei buni.L-am sfatuit sa cumpere de la Gust insa el nu a vrut porumbeii pentru ca … erau prea ieftini.In mintea lui porumbeii ieftini nu au cum sa fie si buni.Am sfatuit un olandez care, a cheltuit averi pe porumbei buni de nimic, sa ii ia pentru el. Acum el distruge concursurile.


Bineinteles ca sunt constient de faptul ca adesea se repeta sa abordez aceleasi subiecte sau idei in articolele mele, insa asta este o dovada in plus cat de importante sunt acestea! Din pacate atat de multi oameni par sa fie orbi si pur si simplu ei nu vor sa accepte sfaturi bune.

Luna februarie, anul 2009. Încãlzire globalã? Hmmm. Sunt sigur cã englezii vor ridica din sprâncene. Ianuarie a fost cea mai rece lunã din ultimii 12 ani, atât în Anglia cât si pe continent. Iar crescãtorii de porumbei au fost surprinsi sã constate cât de putinã apã au bãut pãsãrile pe o astfel de vreme rece, în special femelele tinute separat de masculi. În mod firesc, acest lucru are consecinte.

MEDICAMENTELE

Majoritatea crescãtorilor îsi trateazã porumbeii împotriva tricomonozei pe timp de iarnã. Altii, mai îndrãzneti, sar peste acest tratament din moment ce agentii patogeni abia supravietuiesc si nu se pot înmulti în apa foarte rece. În ziua de azi, multi crescãtori pun otet de mere sau usturoi (sau amândouã) în adãpãtoare pentru a oxida apa si au descoperit cã aceastã metodã reduce considerabil riscurile infestãrii cu tricomonozã. Procedez astfel de 3 ani si… nici eu nu mi-am mai tratat pãsãrile de atunci! O treime de lingurã la 1 litru de apã este doza idealã de otet de mere. Totusi, vara, mai ales pe caniculã, trebuie sã fiti în alertã în ce priveste zburãtorii pentru cã acestia intrã în contact cu alte pãsãri în masina de concurs. Aceste exemplare sunt mult mai vulnerabile decât pe timp de iarnã. Acei crescãtori care trateazã împotriva tricomonozei pe timp de iarnã trebuie sã stie cã pãsãrile beau foarte putinã apã, de aceea este indicat sã administreze medicamentul peste grãuntele umezite în prealabil.

DOUÃ REGULI DE AUR

Câteodatã, puteti citi pe prospectul unui medicament ce dozã trebuie pusã în apã, însã mâncarea abia dacã este mentionatã, de aceea crescãtorii se întreabã “ce dozã ar trebui sã folosesc dacã adaug praful peste grãunte?” Rãspunsul este urmãtorul: o dozã (sã zicem o linguritã) de medicament la 1 litru de apã înseamnã douã doze la 1 kilogram de hranã. Asadar, dacã pe prospect scrie 2 grame (sau douã linguriþe) la 1 litru de apã, asta se traduce prin 4 grame (sau lingurite) la 1 kilogram de grãunte. Aditional, multi crescãtori le dau pãsãrilor vitamine sau aditivi de tot felul care, în realitate, sunt destinate consumului uman. Se confruntã cu aceeasi problemã: “ce cantitate sã le administrez?” Aici, am putea spune cã doza recomandatã pentru o singurã persoanã este aproximativ egalã cu doza pentru 40 de porumbei. Iar în ce priveste doza corectã, multi veterinari neexperimentati calculeazã în functie de greutate, dar se însealã.
SISTEMUL OBSCURIZÃRII

În tara mea, având în vedere clima de care dispunem, pãsãrile tinere ar trebui obscurizate începând cu luna martie. Pãsãrile nu trebuie expuse la lumina zilei mai mult de 10 ore, deci adãposturile trebuie obscurizate cel putin 14 ore. Unii cred cã aceastã metodã cauzeazã asa-numita “boalã a pãsãrilor tinere”. Nu este adevãrat. Foarte multi pui care nu au fost supusi obscurizãrii s-au contaminat cu Adeno/coli. Dupã cum bine stiti, împotriva virusului (adeno) nu se poate lupta, dar eliminând bacteria Coli, care este un factor de slãbire a organismului pãsãrii, le sporesti rezistenta la aceastã boalã. Multi crescãtori sunt atât de îngroziti de “boala pãsãrilor tinere” încât trateazã preventiv. Aceasta e o mare gresealã.

MENTALITATE GRESITÃ

Bacteriile Coli sunt prezente în organismul tuturor porumbeilor. Sunt inofensive iar prezenta lor în intestine este beneficã. Dar mai existã niste tulpini ale bacteriei mult mai puternice si mai dãunãtoare care, în combinatie cu Adenovirusul, pot provoca daune



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.