74 poze   33024 vizite
Albume
1 DE PE NET CULESE1 Masculi 20112 Porumbeii mei cu care incep anul 20103 PERECHI MATCA 2011ad schaerlaeckensADAPOSTUL PORUMBEILORADENO COLI PREVENIREALEGEREA REPRODUCATORILORALIMENTATIA PORUMBEILORAloeALUNE NEPRAJITEAmenajarea crescatoriei 2Amenajarea crescatoriei 1Amenajarea crescatoriei 3ANOMALII LA NAPARLIREA REMIGELORARTICOLE UTILEBOALA LIMBI ALBASTREBOLI SI TRATAMENTEBOLI SI TRATAMENTE 2BOLI SI TRATAMENTE PORUMBEICAILE SUCCESULUICALENDAR COLUMBOILCALENDAR DE ACTIVITATICALITATE VS CANTITATECALITATEA HRANEICampion national Long Distance KBDB 2007 Bearts HenriCELE 10 REGULI DE BAZA ALE REPRODUCTIEICERINTECONSTRUIREA CONSISTENTEI LA PORUMBEII DVSTRCOSUL SAU MANACrearea unei suseCRITERII DE SELECTIECRITERII DE SELECTIE 2CUM SA REPRODUCI PORUMBEI BUNIDE KLAKDE RAUW SABLONDESPRE ANTRENAREA PORUMBEILORDESPRE SANATATEDISPARITIA UNUI COSMAREchinaceeaEDUCAREA PUILOREFECTUL CALDURIIEXPREMENTE MOIFA-TI TEMELE INAINTE SA CUMPERI PORFETE BOXEGAFIAITUL LA PORGHID DE MEDICATIEHormoformHRANA PORUMBEILORHRANA SI INTRETINEREHREANUL REMEDIU NATURALIMPERECHEREAISTORIA PORUMBEILOR BRICOUXIstoria PORUMBEILOR WANROYLEGILE COLUMBOFILELeguminoase si OleoginoaseMETODA DE HRANIRE CASTIGATOAREMETODE DE JOC ALE MASCULILORMierea de albina remediul naturalMODELE BOXEMUSCHIINAPIRLIREANotiuni de crestere si alimentatie a porumbeilorOBSERVATII EXPERIENTAOtetul de mere remediul naturalPolenulPorumbei in forma si metode de zborPregatirea puilor inainte de antrenamenteProcesul de naparlirePROGRAM CONCURS 2PROGRAM DE CONCURSPROGRAM DE IARNAReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimREMEDII NATURISTERemedii NaturisteReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaRetete pentru porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSECRETE ALE PORUMBEILORSelectia porumbeilorSelectia puilorSfaturi despre sanatatea porumbeilorSITE PIGEONSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniSPUTNIKTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVITALITATEAVitalitatea porumbelului voiajorVOLIERA

membru din 13 ianuarie 2010

Crearea unei suse

Crearea unei suse
Ce reprezinta o susa? Susa reprezinta o familie de porumbei ce manifesta omogenitate genetica de-a lungul catorva generatii. Schema formarii unei suse a fost prezentata de reputatul cronicar columbofil Claude Hinnerberger in articolul aparut in revista “Le Pigeon Voyageur de France“, nr. 2/1986, fiind tradus la acea vreme de catre d-nul ing. Mihail Cososchi.

Formarea cuplurilor de baza
Pentru a forma o susa vom avea nevoie in primul rand de porumbei foarte buni, selectati in concursuri timp de mai multe generatii.
Punctul de plecare pentru formarea unei suse il constituie masculul fondator M imperecheat succesiv cu patru femele – X, Y, Z, W. Pentru a obtine o structura cat mai omogena este recomandat ca femelele folosite la crearea susei sa se asemene cu masculul fondator M ca tip, forma si caracter.


Prima generatie
Va rezulta prima generatie de pui a susei de porumbei. Atentie: cele 4 imperecheri M-X,Y,Z,W nu trebuie facute obligatoriu in acelasi an.
Vom face urmatoarele notatii:
A1, A2, … An – puii obtinuti din perechea M-X; B1, B2,… Bn – puii din perechea M-Y; C1, C2,… Cn – puii din perechea M-Z; respectiv D1, D2,… Dn – puii obtinuti din perechea M-W.


Formarea cuplurilor – semifrati + semisore
Sa presupunem ca in urma selectiei porumbeilor din prima generatie pastram doar cate un mascul si o femela din fiecare pereche, avem astfel urmatorii descendenti:
A (m), A (f), B (m), B (f), C (m), C (f), D (m), D (f).
Cuplurile formate sunt urmatoarele: A (m) + B (f), B (m) + C (f), C (m) + D (f) si D (m) + A (f).


A doua generatie
Din semifrati x semisore (prima serie de pui) rezulta a doua generatie pe care o numim seria nepotilor.
Pentru exemplificare vom considera urmatoarele combinatii:
A (m) + B (f) à nepotii AB1, AB2, … ABn
B (m) + C (f) à nepotii BC1, BC2, … BCn
C (m) + D (f) à nepotii CD1, CD2, … CDn
D (m) + A (f) à nepotii DA1, DA2, … DAn


Citeste continuarea articolului…Albumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.