74 poze   60777 vizite
Albume
1 DE PE NET CULESE1 Masculi 20112 Porumbeii mei cu care incep anul 20103 PERECHI MATCA 2011ad schaerlaeckensADAPOSTUL PORUMBEILORADENO COLI PREVENIREALEGEREA REPRODUCATORILORALIMENTATIA PORUMBEILORAloeALUNE NEPRAJITEAmenajarea crescatoriei 2Amenajarea crescatoriei 1Amenajarea crescatoriei 3ANOMALII LA NAPARLIREA REMIGELORARTICOLE UTILEBOALA LIMBI ALBASTREBOLI SI TRATAMENTEBOLI SI TRATAMENTE 2BOLI SI TRATAMENTE PORUMBEICAILE SUCCESULUICALENDAR COLUMBOILCALENDAR DE ACTIVITATICALITATE VS CANTITATECALITATEA HRANEICampion national Long Distance KBDB 2007 Bearts HenriCELE 10 REGULI DE BAZA ALE REPRODUCTIEICERINTECONSTRUIREA CONSISTENTEI LA PORUMBEII DVSTRCOSUL SAU MANACrearea unei suseCRITERII DE SELECTIECRITERII DE SELECTIE 2CUM SA REPRODUCI PORUMBEI BUNIDE KLAKDE RAUW SABLONDESPRE ANTRENAREA PORUMBEILORDESPRE SANATATEDISPARITIA UNUI COSMAREchinaceeaEDUCAREA PUILOREFECTUL CALDURIIEXPREMENTE MOIFA-TI TEMELE INAINTE SA CUMPERI PORFETE BOXEGAFIAITUL LA PORGHID DE MEDICATIEHormoformHRANA PORUMBEILORHRANA SI INTRETINEREHREANUL REMEDIU NATURALIMPERECHEREAISTORIA PORUMBEILOR BRICOUXIstoria PORUMBEILOR WANROYLEGILE COLUMBOFILELeguminoase si OleoginoaseMETODA DE HRANIRE CASTIGATOAREMETODE DE JOC ALE MASCULILORMierea de albina remediul naturalMODELE BOXEMUSCHIINAPIRLIREANotiuni de crestere si alimentatie a porumbeilorOBSERVATII EXPERIENTAOtetul de mere remediul naturalPolenulPorumbei in forma si metode de zborPregatirea puilor inainte de antrenamenteProcesul de naparlirePROGRAM CONCURS 2PROGRAM DE CONCURSPROGRAM DE IARNAReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimREMEDII NATURISTERemedii NaturisteReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaRetete pentru porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSECRETE ALE PORUMBEILORSelectia porumbeilorSelectia puilorSfaturi despre sanatatea porumbeilorSITE PIGEONSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniSPUTNIKTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVITALITATEAVitalitatea porumbelului voiajorVOLIERA

membru din 13 ianuarie 2010

VOLIERA

Nume album: Voliera
Descriere album: Iată un mic ghid al incepatorului in mai multe parţi :
Orientarea
Voliera, porumbărie, crescătorie, hulubărie, cuvinte ce au acelaşi inţeles.
Voliera este locul unde se hrănesc, unde dorm şi se reproduc porumbeii. Ea trebuie instalată de aşa manieră încat ploaia, vantul şi zăpada să nu pătrundă în interior.

Orientarea trebuie să fie făcută în funcţie de vanturile dominante din regiunea respectivă, astfel ca porumbeii să fie feriţi de frig, sau căldurile mari, care sunt dăunătoare puilor în epoca lor fragedă.
Orientarea către nord şi est este rece pentru timpul iernii, către sud, foarte caldă pentru vară. Cea către sud-est se pare că ar fi cea mai bună, razele solare pătrund mai mult timp în porumbărie pe timpul zilei.
Voliera in podul casei.
Se preferă de marea majoritate a columbofililor, deoarece acest loc asigură cele mai bune condiţii pentru porumbei, căci locul acestei dispuneri fiind sus fereste porumbeii de umiditatea solului.
Aceasta este duşmanul cel mai de temut al porumbeilor. Eventualele modificări ale porumbăriei trebuie să se facă pe timpul iernii, în nici un caz în timpul concursurilor.

Voliera de grădină (din curte)
Se poate construi porumbăria şi în curte (grădină) asigurandu-se mai multe compartimente despărţite prin panouri de plăci fibrolemnoase (pal) sau chiar plasă de sarmă.

Cea mai bună este cea construită din cărămidă cu pereţi dubli.
Porumbeii destinaţi concursurilor vor fi aşezaţi în porumbăria principală, adică în cea unde porumbeii au acces uşor de afară, iar puii şi reproducătorii în alte compartimente.
Nu este indicat ca porumbăria de grădină (curte) să fie dispusă pe pămînt. Solul trebuie să fie perfect uscat şi dacă este posibil pe un loc cat mai ridicat, Porumbăria trebuie să fie prevăzută cu un sistem de ventilaţie, pentru a doza aerul înăuntru după necesităţi, căci sănătatea se asigură în primul rând prin aerul curat pe care-l inspiră porumbeii.
Hematoza (procentul de oxigenare a sangelui) se produce atat în timpul inspiraţiei, cand curentul de aer trece spre sacii aerieni, cat şi în timpul expiraţiei, cand aerul trece spre exterior.
Sacii aerieni au un rol multiplu : formează rezervele de aer în timpul respiraţiei şi creează curenţii în interiorul pulmonului, facilitează eliminarea unor substanţe toxice şi rol termoregulator, formand între organe şi piele un strat izolator, care împiedică pierderea de căldură şi micşorează greutatea specifică a corpului, menţinand echilibrul în cadrul aerului şi favorizează astfel zborul porumbelului.
Aerul şi oxigenul trebuie să pătrundă indirect în porumbărie. Curenţii de aer trebuie evitaţi, ei fiind dăunători, ca şi la oameni.
Trebuie evitat deasemenea ca porumbeii să trăiască într-o atmosferă viciată, într-o porumbărie rău aerisită, lipsită de oxigen. Oxigenul este un factor indispensabil pentru viaţă.

Se cunoaşte că aerul consumat, viciat este mai uşor decît aerul curat.
Aerul consumat se va ridica în sus către plafon, aerul curat va circula la nivelul solului. De aceea se impun două ferestruici una sus şi una jos.
Pe cea de jos intră aerul curat şi cel viciat iese pe sus.
Deschiderile să fie de 20 cm2 deci un mic pătrat cu latura de 20 cm. Această deschidere este suficientă pentru un loc unde trăiesc 12 perechi de porumbei.
Porumbeii iubesc căldura şi noi trebuie să ţinem seama de acest lucru mai ales în epoca concursurilor.
Aerul viciat este indicat a fi evacuat şi prin plafon unde trebuie să existe deasemenea orificiu pentru aerisire.
Trebuie reţinut deci ca aerul proaspăt să fie lăsat să intre în porumbărie în mod lent şi constant prin faţă şi pe jos.
Degajarea de asemenea tot lentă şi constantă a aerului viciat pe sus şi prin faţă.
Locul de dispunere a porumbăriei
Nu este indicat să se dispună langă coteţe de porci, W.C. sau grajduri, unde frecvent se adăpostesc şi se hrănesc din resturi alimentare, şobolanii, aceştia sunt stricători şi mănancă puii şi chiar porumbeii maturi, producand mari pagube.

Dihorii şi nevăstuicile deasemenea produc pagube în porumbăriile rău dispuse în teren.
Porumbăria este bine să fie ridicată de la pămant pe nişte piloni de beton pentru a o feri de umiditate şi de răpitoarele menţionate mai sus.
Dimensiunile porumbăriei
Ca înălţime interioară 1,80-2 m pentru ca să putem prinde uşor porumbeii
Pardoseala este bine să fie perfect încheiată, trasă la rindea şi vopsită pentru a evita absorbirea umidităţii şi a se întreţine mai uşor, pardoseala din ciment, asfalt sau dale de piatră fiind prea rece iarna şi producand reumatism porumbeilor nu este indicat a fi folosită.

Pereţii ar fi bine să fie dubli şi să fie constituiţi din cărămidă, tencuiţi şi văruiţi, pentru ca paraziţii să nu-şi poată face adăposturi prin diverse locuri. Astfel se întamplă cand aceştia sunt din scanduri.
De aceea în var se picură puţină creolină.
Astăzi se folosesc cu succes contra paraziţilor fel de fel de preparate chimice (Spray).
Menţionăm că pereţii dubli asigură în porumbărie o temperatură constantă, lucru deosebit de important pe timpul concursurilor.
Uşile şi ferestrele trebuiesc construite de aşa manieră încat să ne satisfacă nevoile, adică uşa de cel puţin 80-90 cm, pentru a putea intra cu un coş de transport în care introducem porumbeii ca să-i ducem la concurs.
In uşa, la înălţimea ochilor columbofilului vom monta un vizor (un ochi de pandă, prevăzut cu plasa de sită şi oblonaş glisant), prin care putem privi porumbeii în încăperea unde se găsesc.
Ferestrele trebuie să se deschidă numai spre interior şi este bine să aibă două randuri de geamuri.
La exterior este bine să fie plasă de sarmă pentru aerisirea pe timpul zilelor călduroase de vară.
Dimensiunile pentru ferestre 1,00/1,00 m şi să se dispună cam la 0,50 m deasupra pardoselii.
Trapa se instalează la cate o fereastră dimensionată după numărul de porumbei. La trapă putem instala şi o sonerie pentru a ne înştiinţa în timpul concursurilor de fond cand se aşteaptă ore în şir pentru sosirea porumbeilor.
Printr-o astfel de sonerie putem sta nestingheriţi în casă făcîndu-ne alte treburi casnice.

Toate instalaţiile trebuiesc făcute iarna, pentru ca porumbeii să aibă timp să se familiarizeze cu noile modificări.
Pentru a ne feri de răufăcători se poate instala şi o alarmă-sonerie.
Pentru supravegherea porumbeilor pe timpul zborului şi concursurilor este bine să instalăm un foişor (post de observaţie) ca o turelă.
Geamurile observatorului să fie vopsite, pentru ca porumbeii să nu distingă prin geam silueta omului şi să se sperie.
Observand la timp sosirile porumbeilor din concurs le vom putea lua uşor şi repede clemele de la picior şi le vom introduce rapid în ceas, căci în prezent concursurile se închid foarte repede fiind vorba de jocul secundelor.
Porumbeii altfel se sperie, se feresc de oamenii din jurul porumbăriei, stau pe casă, pe porumbărie, pe trapă şi nu intră, provocandu-ne numai nervi şi supărări, căci nu putem introduce în ceas clema de concurs ce se află la piciorul porumbelului, deşi acesta a sosit de mult la porumbărie.
Locul ideal pentru dispunerea unei porumbarii ar fi primul etaj al unei case, deasupra garajelor, sau a unei locuinţe.
Important este să fie clădită la o înălţime mai mare de la pămînt pentru a preantampina umiditatea solului.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.