goby
74 poze   25003 vizite
Albume
1 DE PE NET CULESE
1 Masculi 2011
2 Porumbeii mei cu care incep anul 2010
3 PERECHI MATCA 2011
ad schaerlaeckens
ADAPOSTUL PORUMBEILOR
ADENO COLI PREVENIRE
ALEGEREA REPRODUCATORILOR
ALIMENTATIA PORUMBEILOR
Aloe
ALUNE NEPRAJITE
Amenajarea crescatoriei 2
Amenajarea crescatoriei 1
Amenajarea crescatoriei 3
ANOMALII LA NAPARLIREA REMIGELOR
ARTICOLE UTILE
BOALA LIMBI ALBASTRE
BOLI SI TRATAMENTE
BOLI SI TRATAMENTE 2
BOLI SI TRATAMENTE PORUMBEI
CAILE SUCCESULUI
CALENDAR COLUMBOIL
CALENDAR DE ACTIVITATI
CALITATE VS CANTITATE
CALITATEA HRANEI
Campion national Long Distance KBDB 2007 Bearts Henri
CELE 10 REGULI DE BAZA ALE REPRODUCTIEI
CERINTE
CONSTRUIREA CONSISTENTEI LA PORUMBEII DVSTR
COSUL SAU MANA
Crearea unei suse
CRITERII DE SELECTIE
CRITERII DE SELECTIE 2
CUM SA REPRODUCI PORUMBEI BUNI
DE KLAK
DE RAUW SABLON
DESPRE ANTRENAREA PORUMBEILOR
DESPRE SANATATE
DISPARITIA UNUI COSMAR
Echinaceea
EDUCAREA PUILOR
EFECTUL CALDURII
EXPREMENTE MOI
FA-TI TEMELE INAINTE SA CUMPERI POR
FETE BOXE
GAFIAITUL LA POR
GHID DE MEDICATIE
Hormoform
HRANA PORUMBEILOR
HRANA SI INTRETINERE
HREANUL REMEDIU NATURAL
IMPERECHEREA
ISTORIA PORUMBEILOR BRICOUX
Istoria PORUMBEILOR WANROY
LEGILE COLUMBOFILE
Leguminoase si Oleoginoase
METODA DE HRANIRE CASTIGATOARE
METODE DE JOC ALE MASCULILOR
Mierea de albina remediul natural
MODELE BOXE
MUSCHII
NAPIRLIREA
Notiuni de crestere si alimentatie a porumbeilor
OBSERVATII EXPERIENTA
Otetul de mere remediul natural
Polenul
Porumbei in forma si metode de zbor
Pregatirea puilor inainte de antrenamente
Procesul de naparlire
PROGRAM CONCURS 2
PROGRAM DE CONCURS
PROGRAM DE IARNA
Reactii adverse ale medicamentelor
Reguli de angajare a porumbeilor la fond
Reguli de care sa ne amintim
REMEDII NATURISTE
Remedii Naturiste
Reproducere si imperecherea porumbeilor
Reproducerea
Retete pentru porumbei
Rolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilor
Sanatatea ochiului
Schema de tratament preventiv la porumbeii voiajori
SECRETE ALE PORUMBEILOR
Selectia porumbeilor
Selectia puilor
Sfaturi despre sanatatea porumbeilor
SITE PIGEON
Site-uri pt columbofili
Specialistii olandezi si belgieni
SPUTNIK
Tratament pentru porumbei voiajori
Tricomonoza si infectii respiratorii
Variola
Varza pentru porumbei
Ventilatia in voliera
VITALITATEA
Vitalitatea porumbelului voiajor
VOLIERA

membru din 13 ianuarie 2010

CALENDAR DE ACTIVITATI

Nume album: Calendarul de activitati columbofile
Descriere album: Crescătorii care şi-au împerecheat cu atenţie reproducătorii culeg acum roadele muncii depuse, ale timpului şi banilor investiţi, ale devotamentului pe care l-au arătat columbofiliei, şi anume prima serie de pui.
Întreaga comunitate columbofilă recunoaşte meritele deosebite pe care le-au avut legendarii campioni belgieni şi contribuţia enormă pe care au adus-o medicii veterinari belgieni la dezvoltarea programelor de sănătate specifice sportului columbofil.

Cu toţii ne dorim să le oferim acestor pui un start cât mai bun în viaţă, de aceea aş vrea să vă împărtăşesc câteva recomandări preţioase făcute de profesorul P. De Backer, un medic veterinar specializat în porumbei de la Universitatea din Ghent, Belgia, împreună cu propriile mele comentarii şi sugestii. Următoarele 7 recomandări se axează pe ce anume trebuie să facă un crescător priceput pentru a conferi unui pui de porumbel un debut cât mai consistent şi un avantaj cât mai mare în viitoarea sa carieră competiţională.

#1: Începând cu vârsta de 5-6 zile şi până la 25-26 zile, fiecare pui ar trebui să primească o Ideal Pill (produs Versele-Laga) la fiecare două zile. Această pilulă le furnizează o combinaţie excelentă de suplimente minerale şi vitaminice, care le îmbunătăţesc considerabil starea de sănătate. Înţărcaţi puii la împlinirea vârstei de 25-26 zile, deoarece hrănirea lor presupune un efort mare din partea părinţilor. Dacă doriţi ca reproducătorii să fie viguroşi şi la a 3-a sau a 4-a serie de pui, la fel cum erau la prima, trebuie să înţărcaţi fiecare rând de pui cât mai curând posibil.

Separarea de părinţi este foarte stresantă pentru păsările tinere, deci asiguraţi-vă că aţi făcut tot posibilul ca puii să se simtă confortabil şi în siguranţă. Deoarece nu pot zbura la această vârstă, îşi vor petrece majoritatea timpului pe podeaua compartimentului unde au fost mutaţi. Puneţi nişte paie sau tije de tutun (care sunt excelente) pe podea, astfel încât puii să se strângă şi să se cuibărească în ele. Contactul pe care îl au cu ceilalţi pui va diminua stresul separării. Paiele le vor ţine de cald, iar tijele de tutun vor ţine la distanţă paraziţii de pene.

În crescătoria noastră, imediat după momentul separării, scufundăm puii în soluţie de Malathion 57%, diluată în apă călduţă. Această soluţie combinată cu apă călduţă nu provoacă stres puilor. De fapt, se pare că are efect calmant asupra lor. Deoarece sunt uzi şi suntem în martie, trebuie să-i ţinem într-un mediu cald, dar soluţia de Malathion îi va păzi de paraziţii externi luni de zile. În mai puţin de o oră, sunt uscaţi, curaţi, fericiţi şi se ghemuiesc unii într-alţii.

#2: La aproximativ 14 zile după înţărcare, toţi puii trebuie trataţi împotriva tricomonozei. 1-1/2 linguriţă de Ridzol-S sau Turbosole la 1 litru de apă, timp de 3-5 zile. Oricare dintre aceste două produse sunt eficace în prevenirea celei mai perfide boli. Asiguraţi-vă că amplasaţi mai multe adăpători pe podea, în locuri unde puii pot avea acces la ele. Eu pun 3 adăpători de 1 litru pe podeaua din compartimentele puilor (un compartiment are dimensiunea de 2 x 3 m).
Fiţi foarte atenţi la puii care stau ghemuiţi într-un colţ sau la cei care ţin ochii pe jumătate închişi. Aceşti pui încă nu au găsit adăpătoarea şi trebuie ajutaţi. Când dăm de un astfel de pui, îl luăm de cap cu blândeţe şi îi înmuiem vârful ciocului în adăpătoare. Imediat ce limba puiului simte apa, acesta o să bea ca nebunul şi nu va mai uita niciodată unde se află apa.

#3: În primele 14 zile după înţărcare, puii trebuie să primească aceeaşi hrană ca a părinţilor, spre exemplu……………………………………………………………………Reţineţi că porumbeii trebuie “să meargă la culcare după o masă uşoară”, nu invers.

Totodată, este important să reţineţi că porumbeii tineri trebuie hrăniţi uşor şi raţional. Hrănirea peste măsură a puilor duce la dezastru. Iar acest lucru se referă atât la sănătate, cât şi la disciplina din crescătorie, deoarece puii trebuie învăţaţi să asculte imediat după înţărcare. Folosiţi întotdeauna o metodă……………………………………………………………………….cu păsările.

Orice metodă aţi folosi, puneţi-o în practică la fiecare hrănire. Acest lucru va crea o legătură, adică va da naştere unui reflex, în sensul că puii vor asocia zgomotul produs de dvs. cu servirea mesei, un lucru foarte necesar pe măsură ce puii se maturizează şi încep să zboare.

#4: Încetiniţi năpârlirea fără să folosiţi antibiotice, ci obscurizând adăpostul. Pentru un efect maxim, obscurizarea trebuie să înceapă imediat după înţărcare, între orele ………..
……………………………………………………………………

În general, cu cât adăpostul este mai întunecat, cu atât mai bine. S-a dovedit că puii supuşi acestui sistem se maturizează mai repede şi răspund mai bine impulsurilor sexuale decât cei lăsaţi să beneficieze de lumina naturală. Însă aveţi mare grijă când daţi drumul puilor la zbor după ce au stat în întuneric. Mulţi crescători s-au confruntat cu dispariţii în masă deoarece nu le-au acordat puilor suficient timp să stea în volieră şi să se acomodeze cu împrejurimile după ce au stat în întuneric.

Crescătorii cei mai de succes pe care îi cunoaştem şi care aplică metoda obscurizării îşi lasă întotdeauna puii să stea 2 ore în volieră înainte să le dea drumul la zbor. Unii chiar îi lasă o vreme să zboare, după care îi cheamă înăuntru şi abia apoi îi duc la antrenamente private. Teoria e următoarea: odată ce puii s-au orientat câteva minute în jurul crescătoriei, ştiu cu exactitate unde se află.

#5: Care este cel mai sigur, ieftin şi mai eficient medicament? Oxigenul! Porumbeii nu se satură niciodată de el! Dar oxigenul nu are nimic în comun cu ceea ce numim ……………………………………………………………………
…………………………………………………….

În crescătoriile noastre, fereastra frontală este amplasată sub trapa de aterizare. Direcţia din care bate vântul de obicei va determina aerul să intre în crescătorie de jos, apoi va pluti prin interior, luând cu el aerul viciat, iar în final va ieşi prin gurile de aerisire din acoperiş. Atunci când afară bate vântul, închidem ferestrele parţial sau total, în funcţie de asprimea vremii. Câteva mici modificări de infrastructură pot însemna foarte mult în aprovizionarea cu oxigen a păsărilor dvs. Reţineţi că “o pasăre bună pe o odihnitoare proastă nu poate învinge o pasăre proastă, dar pe o odihnitoare bună.”

#6: Puii de porumbel nu sunt decât nişte pui de porumbel. Corpul lor trebuie să se maturizeze şi să se dezvolte, iar pentru acest lucru au nevoie de suficient grit, calciu, minerale şi microelemenete în regimul lor alimentar. E un lucru dovedit că puii de porumbel care primesc cantităţile necesare de suplimente se dezvoltă mai armonios şi devin mai robuşti decât porumbeii care sunt privaţi de aceste suplimente. Din moment ce avem de-a face cu potenţiale păsări de concurs, nu este suficient să aibă doar un organism puternic şi sănătos, ci trebuie să fie în stare şi să se orienteze rapid.

Mineralele şi microelementele joacă un rol mult mai însemnat decât ne-am fi aşteptat în funcţionarea corespunzătoare a …………………………………………

O altă necesitate pentru păsările tinere este folosirea unui probiotic, care reface cultura de bacterii nepatogene din flora intestinală şi contribuie la creşterea rezistenţei la boli. Recomandăm cu tărie …………………………………… Este un lucru dovedit că porumbeii a căror dietă include şi aceste tipuri de suplimente sunt mult mai puţin vulnerabili în faţa atacurilor bacteriene.

#7: De îndată ce puii încep să zboare la dispariţie, e o idee bună să faceţi cu ei primele antrenamente. Ne place să ne lăsăm puii să se obişnuiască cu coşul de transport, aşa că lăsăm coşurile în crescătorie, iar puii pot intra în ele să mănânce şi să bea apă. De multe ori când intrăm în crescătorie, găsim un grup întreg de pui ghemuiţi unul lângă altul în coşurile de transport, pur şi simplu relaxându-se. E mult mai uşor să înveţi o pasăre să mănânce şi să bea în coş dacă a făcut asta încă de pe vremea când era pui.

Din momentul în care se obişnuiesc cu coşul, va fi mult mai puţin stresant pentru ei să fie duşi la antrenamente. Antrenamentul e doar atât, antrenament. Un pui nu trebuie dus la o distanţă mare pentru a învăţa cum să se întoarcă acasă. Instinctul de întoarcere este ereditar. Fie îl au, fie nu, dar antrenarea puilor pe distanţe mari poate avea de multe ori rezultate catastrofale, care pot fi evitate. Lăsaţi puii să se maturizeze, făcând cu ei multe lansări scurte.

Noi preferăm lansările scurte şi dese. Acest lucru îi face să se întoarcă mai rapid, adică lucrul pe care ni-l dorim. Din observaţiile noastre, am constat că este inutil să lansăm individual porumbeii la primele antrenamente şi, pe deasupra, aceştia nici nu învaţă să se rupă de stol în momentul lansării. De obicei, lansările individuale sau în grupuri mici le facem spre sfârşitul antrenamentelor, după ce puii au căpătat încredere deplină în forţele proprii. Bănuim că porumbeii nu ştiu să numere, de aceea, odată ce au căpătat încredere, nu le mai pasă câte păsări zboară alături de ei. Dacă sunt înfometaţi şi în formă, vor veni repede acasă. Iar acest lucru va deveni un obicei.Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.