goby
74 poze   25003 vizite
Albume
1 DE PE NET CULESE
1 Masculi 2011
2 Porumbeii mei cu care incep anul 2010
3 PERECHI MATCA 2011
ad schaerlaeckens
ADAPOSTUL PORUMBEILOR
ADENO COLI PREVENIRE
ALEGEREA REPRODUCATORILOR
ALIMENTATIA PORUMBEILOR
Aloe
ALUNE NEPRAJITE
Amenajarea crescatoriei 2
Amenajarea crescatoriei 1
Amenajarea crescatoriei 3
ANOMALII LA NAPARLIREA REMIGELOR
ARTICOLE UTILE
BOALA LIMBI ALBASTRE
BOLI SI TRATAMENTE
BOLI SI TRATAMENTE 2
BOLI SI TRATAMENTE PORUMBEI
CAILE SUCCESULUI
CALENDAR COLUMBOIL
CALENDAR DE ACTIVITATI
CALITATE VS CANTITATE
CALITATEA HRANEI
Campion national Long Distance KBDB 2007 Bearts Henri
CELE 10 REGULI DE BAZA ALE REPRODUCTIEI
CERINTE
CONSTRUIREA CONSISTENTEI LA PORUMBEII DVSTR
COSUL SAU MANA
Crearea unei suse
CRITERII DE SELECTIE
CRITERII DE SELECTIE 2
CUM SA REPRODUCI PORUMBEI BUNI
DE KLAK
DE RAUW SABLON
DESPRE ANTRENAREA PORUMBEILOR
DESPRE SANATATE
DISPARITIA UNUI COSMAR
Echinaceea
EDUCAREA PUILOR
EFECTUL CALDURII
EXPREMENTE MOI
FA-TI TEMELE INAINTE SA CUMPERI POR
FETE BOXE
GAFIAITUL LA POR
GHID DE MEDICATIE
Hormoform
HRANA PORUMBEILOR
HRANA SI INTRETINERE
HREANUL REMEDIU NATURAL
IMPERECHEREA
ISTORIA PORUMBEILOR BRICOUX
Istoria PORUMBEILOR WANROY
LEGILE COLUMBOFILE
Leguminoase si Oleoginoase
METODA DE HRANIRE CASTIGATOARE
METODE DE JOC ALE MASCULILOR
Mierea de albina remediul natural
MODELE BOXE
MUSCHII
NAPIRLIREA
Notiuni de crestere si alimentatie a porumbeilor
OBSERVATII EXPERIENTA
Otetul de mere remediul natural
Polenul
Porumbei in forma si metode de zbor
Pregatirea puilor inainte de antrenamente
Procesul de naparlire
PROGRAM CONCURS 2
PROGRAM DE CONCURS
PROGRAM DE IARNA
Reactii adverse ale medicamentelor
Reguli de angajare a porumbeilor la fond
Reguli de care sa ne amintim
REMEDII NATURISTE
Remedii Naturiste
Reproducere si imperecherea porumbeilor
Reproducerea
Retete pentru porumbei
Rolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilor
Sanatatea ochiului
Schema de tratament preventiv la porumbeii voiajori
SECRETE ALE PORUMBEILOR
Selectia porumbeilor
Selectia puilor
Sfaturi despre sanatatea porumbeilor
SITE PIGEON
Site-uri pt columbofili
Specialistii olandezi si belgieni
SPUTNIK
Tratament pentru porumbei voiajori
Tricomonoza si infectii respiratorii
Variola
Varza pentru porumbei
Ventilatia in voliera
VITALITATEA
Vitalitatea porumbelului voiajor
VOLIERA

membru din 13 ianuarie 2010

Reactii adverse ale medicamentelor

Nume album: Reactii adverse ale medicamentelor
Descriere album: Va propunem, pe scurt, expunerea unor aspecte mai putin cunoscute ale farmacologiei columbofile si anume posibilele reactii adverse ale principalelor medicamente de sinteza administrate la porumbei.
Cunoasterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii sa administreze corect medicamentele si sa evite pe cât posibil, eventualele efecte negative asupra sanatatii porumbeilor.


ANTIPARAZITARE INTERNE
În perioada napârlârii, ouatului si cresterii puilor (perioada de formare a penajului), se va evita utilizarea antiparazitarelor cu substante active, pe baza de derivatii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalitati ale penelor, reducerea ouatului si a procentului de ecloziune:
-ALBENDAZOL
-FENBENDAZOL
-OXIBENDAZOL
-THIABENDAZOL
-FLUBENDAZOL
-OXFENDAZOL
-MEBENDAZOL
-FEBANTEL
Derivatii de benzimidazoli, pot fi folositi, cu succes în celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este ca pot combate atit nematodele (ascarizi, capillaria, etc.) cit si cestodele (teniile).
LEVAMISOLUL si TETRAMISOLUL combat doar nematodele (ascarizii,capillaria), iar daca sint administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului când levamisolul este administrat în apa sau individual se suspenda administrarea boabelor 12-24 ore înainte de utilizare si înca 6 ore dupa utilizare. Levamisolul (în doza antihelmintica redusa la un sfert) are si efect imunomodular.
Se poate folosi pe toata perioada anului ca antihelminic, fara reactii adverse, produsul Total (contine pirantel pamoat si praziquantel, care actioneaza atât asupra nematodelor cât si asupra cestodelor).
Produsul Rombendazol Super (contine albendazol si avermectina) are avantajul ca, combate nematodele, cestodele dar si parazitii externi. Datorita albendazolului, nu se recomanda în perioada de napârlire, ouat si crestere a puilor.

ANTIPARAZITARE EXTERNE
Urmatoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei(pasari în general):
DIAZINON,AMITRAZ
Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Piretrin, Permetrin, Tetrametin, Transmix), Azametifos, Ivermectin (Endectocid), Abamectin, Moxidectin, Avermectin, extractele naturale din plante si dioxidul de siliciu.

ANTIBIOTICELE
La administrarea:
TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea în vederea evitarea administrarii concomitente de produse pe baza de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier si zinc (din adapatori de tabla), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier si zinc, interfera negativ absorbtia din intestin a tetraciclinelor, rezultând o subdozare terapeutica a acestora în organism (se prefera adapatorile de plastic). Doza terapeutica a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, când se administreaza grit (calciu), fata de 12mg / zi, când nu se administreaza minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.
La administrarea prelungita a tetraciclinelor exista riscul aparitiei candidozei digestive.
La administrarea în apa dura sau la expunerea prelungita la soare, apa medicamentata devine maro/roz fapt reduce eficacitatea.
Administrarea simultana de VITAMINA C si tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina, etc) creste rata de absorbtie intestinala a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultana.
Doxiciclina spre deosebire de celelalte tetracicline, este mai putin toxica putând fi administrata si în eventualitatea unor disfunctii renale, iar flora intestinala normala este mai putin afectata.
AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacina, Apramicina, Framicetina), POLIMIXINE (Colistin) si unele CEFALOSPORINE (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decât în proportii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar în cazul infectiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).
În cazul infectiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian sistemic, ele trebuie injectate dar cu anumite precautii (la porumbei, streptomicina si colistinul injectate , provoaca aparitia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii si chiar moarte, iar gentamicina injectata are potential nefrotoxic ridicat).
SULFAMIDELE (sulfadiazina, sulfadimidina, sulfametazina, sulfadimetoxina, sulfametoxypiridazina, sulfaquinoxaleina si sulfamidele potentate cu trimetoprim/ormetoprim, etc).
Sunt considerate substante cu toxicitate redusa, cu actiune bacteriostatica si anticoccidiena. La pasari (porumbel) pot apare urmatoarele inconveniente:
-pot provoca greata ( nu se recomanda administrarea cu 3 zile înainte de îmbarcare)
-risc de refuz alimentar
-distrug flora comensala din intestine
-formarea de precipitate în apa de baut.
-diateza hemoragica în caz de supradozaj (sulfamidele au o pronuntata activitate hipocoagulanta si pot provoca hemoragii masive) si risc de nefrotoxicitate.
-risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproductor (atrofie testiculara/ovariana)
-datorita inhibarii anhidrazei carbonice, sulfamidele împiedica încrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (aparitia de oua cu coaja moale).
-eclozionabilitate redusa
-nevrita periferica
-pentru a avea cu adevarat un efect anticoccidien, tratamentul trebuie sa dureze peste 7-10 zile.
Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie sa respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producator: nu se depasesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara în zilele caniculare nu se administreaza sulfamide (în special sulfaquinoxaleina) dupa miezul zilei.
În cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza ca alternativa TOLTRAZURIL(Baycox 2,5 % 1-2ml/litru apa7zi,2 zile, nu are contraindicatii sau reactii adverse) sau AMPROLIUM, produs care nu are reactiile adverse ale sulfamidelor. Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium se va evita administrarea de B Complex timp de 5 zile, înaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile) si expozitiilor.
NITROFURANII (Furazolidona-Nifuramicin, Furaltadona, Furacin)
Se absorb din intestin în proportie redusa (5-10%) având de obicei, doar o actiune locala dar când mucoasa intestinala e lezata se pot absorbii în proportii mari, provocând intoxicatii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienta renala, chiar sterilitate). Au fost raportate cazuri mortale la tineret.
Se vor respecta cu strictete dozele prescrise de producator si se va evita administrarea prelungita.

QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin,) daca sunt administrate în cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul aparitiei infectiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor în timpul ouatului si cresterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionara si posibile anormalitati ale cartilajului articulatiilor la pui.. La Enrofloxacin 10%, buvabil(Baytril,Enrofloxarom etc), doza actuala recomandata este de 2ml / litru apa / zi, 3 zile, sau individual 3 picaturi / pasare / 12 ore.
DERIVATI NITROIMIDAZOLICI
- Dimetridazol
- Metronidazol
- Ronidazol
- Carnidazol
Sunt utilizati în tratamentul trichomonozei, hexamitiazei si a infectiilor cu germeni anaerobi (clostridium).
Se va evita utilizarea Dimetridazolului în perioada de reproductie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se întâlneste la folosirea metronidazolului).
Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara în special cînd porumbeii beau mai multa apa medicamentata decît doza curativa)
Pentru o buna si corecta dizolvare a derivatiilor de imidazol (în special metronidazol) si datorita faptului ca în România, apa potabila e preponderent dura, se recomanda adaugarea suplimentara de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apa) sau otet de mere (5-10ml / litru apa) simultan.
Daca totusi apa este foarte dura, se încalzeste initial o mica cantitate de apa (300-500ml) la 45-50ºC. Se adauga 1g Vitamina C si apoi Metronidazolul, se amesteca si apoi se complecteaza cu apa pâna la cantitatea necesara zilnic.
Metronidazolul are o larga marja de siguranta putând fi utilizat în timpul cresterii, napârlirii si al sezonului de zbor. Sub forma de comprimate se preteaza foarte bine administrarii individuale. Se poate administra cu precautie simultan cu amprolium (inclusiv Ronidazolul)
VITAMINELE
Din punct de vedere al nocivitatii lor exista vitamine care chiar în doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 si C). Totusi dozele foate mari de Vitamina C administrate timp îndelungat, pot provoca uroliti la nivel renal.
Vitaminele care se pot cumula si da fenomene de hipervitaminoza sunt vitaminele A,D si E la administrarea îndelungata si în doze mari.
Exista si vitamine care pot genera (si accelera) fenomene patologice cum ar fi cresterea tumorala (Vitaminel B12 si acidul folic) sau tromboza vasculara (Vitamina K).
La administrarea în exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare în rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc.
Vitamina E administrata timp îndelungat si în exces poate duce la involutia ovarului si la oligo sau anizospermie la porumbei.
CONCLUZII
- Se vor administra întotdeauna dozele corecte indicate de producator.
- Nu se vor mari sau micsora dozele de medicamente dupa bunul plac al fiecaruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei când se depaseste pragul terapeutic. Micsorarea dozelor (în special la antibiotice) duce la aparitia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la aceleasi antibiotic administrat anterior cu succes.
- Când se administreaza medicamentele în apa de baut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apa consumat de poumbei.
- Dozele recomandate de producatori sunt pentru apa administrata la temperatura externa de 18-20ºC. Se va utiliza mai putina apa când temperaturile sunt scazute si respectiv mai multa apa când temperaturile sunt ridicate.
- Daca medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei în apa de baut, se pot administra pe boabe, amestecându-le în prealabil cu kefir (iaurt caucazian), apa sau ulei, eventual si cu putin zahar vanilat, în care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafetele boabelor crescând astfel si palatabilitatea acestora.
- Evitati utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar trateaza infectiile reale.
- Utilizarea antibioticelor ar trebui facuta doar dupa efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”)
- Dupa vaccinare, nu se vor administra tetracicline, tylosin sau gentamicina, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C si E, chiar si levamisol (în doza antihelmintica redusa la un sfert).
- Dupa efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administrati probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex si Tondigest, pentru refacerea florei intestinale si stimularea apetitului.
- Administrati hrana (boabe) de buna calitate si pe cât posibil necontaminata cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substante foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sanatatii si formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).
Vitamina C se va administra obligatoriu înainte si dupa zbor, în zilele caniculare, în timpul transporturilor, expozitiilor si în special în convalescenta, timp de 2-5 zile.
Dupa orice tratament cu substante de sinteza chimica sau administrare de hrana (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administrati hepatoprotectoare cum ar fi BEDGEN. “Ficat sanatos = performanta sportiva”.Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.