74 poze   60739 vizite
Albume
1 DE PE NET CULESE1 Masculi 20112 Porumbeii mei cu care incep anul 20103 PERECHI MATCA 2011ad schaerlaeckensADAPOSTUL PORUMBEILORADENO COLI PREVENIREALEGEREA REPRODUCATORILORALIMENTATIA PORUMBEILORAloeALUNE NEPRAJITEAmenajarea crescatoriei 2Amenajarea crescatoriei 1Amenajarea crescatoriei 3ANOMALII LA NAPARLIREA REMIGELORARTICOLE UTILEBOALA LIMBI ALBASTREBOLI SI TRATAMENTEBOLI SI TRATAMENTE 2BOLI SI TRATAMENTE PORUMBEICAILE SUCCESULUICALENDAR COLUMBOILCALENDAR DE ACTIVITATICALITATE VS CANTITATECALITATEA HRANEICampion national Long Distance KBDB 2007 Bearts HenriCELE 10 REGULI DE BAZA ALE REPRODUCTIEICERINTECONSTRUIREA CONSISTENTEI LA PORUMBEII DVSTRCOSUL SAU MANACrearea unei suseCRITERII DE SELECTIECRITERII DE SELECTIE 2CUM SA REPRODUCI PORUMBEI BUNIDE KLAKDE RAUW SABLONDESPRE ANTRENAREA PORUMBEILORDESPRE SANATATEDISPARITIA UNUI COSMAREchinaceeaEDUCAREA PUILOREFECTUL CALDURIIEXPREMENTE MOIFA-TI TEMELE INAINTE SA CUMPERI PORFETE BOXEGAFIAITUL LA PORGHID DE MEDICATIEHormoformHRANA PORUMBEILORHRANA SI INTRETINEREHREANUL REMEDIU NATURALIMPERECHEREAISTORIA PORUMBEILOR BRICOUXIstoria PORUMBEILOR WANROYLEGILE COLUMBOFILELeguminoase si OleoginoaseMETODA DE HRANIRE CASTIGATOAREMETODE DE JOC ALE MASCULILORMierea de albina remediul naturalMODELE BOXEMUSCHIINAPIRLIREANotiuni de crestere si alimentatie a porumbeilorOBSERVATII EXPERIENTAOtetul de mere remediul naturalPolenulPorumbei in forma si metode de zborPregatirea puilor inainte de antrenamenteProcesul de naparlirePROGRAM CONCURS 2PROGRAM DE CONCURSPROGRAM DE IARNAReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimREMEDII NATURISTERemedii NaturisteReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaRetete pentru porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSECRETE ALE PORUMBEILORSelectia porumbeilorSelectia puilorSfaturi despre sanatatea porumbeilorSITE PIGEONSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniSPUTNIKTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVITALITATEAVitalitatea porumbelului voiajorVOLIERA

membru din 13 ianuarie 2010

Amenajarea crescatoriei 3

Amenajarea crescatoriei , Partea III
Cuibarele.
Cuiburile obisnuite sunt niste farfurii cu diametrul de 22 cm. Pentru rasele mari, trebuie sa fie de dimensiuni corespunzatoare. Acestea se vor aseza in celulele de cuibarit si vor fi ocupate de porumbei. Pasarile stau pe rand pe cuib si il captusesc cu ramuri, pene, etc. Cuiburile sunt astfel concepute incat sa nu se rastoarne chiar si atunci cand pasarea sta pe o latura cu toata greutatea corporala. Ele pot fi realizate din lemn, plastic sau lut. Exista si captuseli speciale pentru cuib, realizate din carton, care se arunca odata cu excrementele. Mai exista si cuibare de unica folosinta, realizate din carton, deosebit de igienice si economice.


Stinghii de odihna.
Cele mai utilizate sunt cele sub forma de acoperis, construite din doua scandurele de 25 cm imbinate in unghi drept peste care se fixeaza orizontal una de 12 cm si lata de 3-5 cm pe care va sta pasarea. Ele se pot fixa in numar mare pe unul din peretii hulubariei. Excrementele cad pe cele doua scanduri inclinate si aluneca pe podea, porumbeii neintrand in contact cu ele si astfel se pastreaza curati. Trebuiesc pastrate spatii sufficient de mari intre ele pentru a se evita harjonirea pasarilor vecine.


Rafturi inclinate.
Tot pentru asezare sunt folosite si rafturile inclinate, care constau in scanduri fixate vertical in perete la distanta de 20 cm intre care se vor aseza rafturile late de 3,5 cm si dotate in partea din spate cu o parte inclinata pe care aluneca excrementele. Dupa o perioada, porumbeii se vor invata sa se aseze pe rafturi si apoi sa se intoarca cu fata in afara.


Celula de cuibarit este cel mai important spatiu pentru perechile reproducatoare. Numai perechea “locatara” poate sta in interiorul ei, intrusii fiind alungati imediat atat de femela cat si de mascul. In urma acestor lupte pasarile se pot rani (in special la nivelul capului) dar se intampla destul de rar caci intrusul dispare destul de repede la aparitia “proprietarului”. Celula de cuibarit trebuie sa fie destul de mare pentru a permite ca amandoua pasarile sa stea comod in interior. Pentru ca inainte ca prima serie de pui sa paraseasca cuibul, perechea va depune alte oua, este necesar ca marimea celulei sa permita amplasarea a doua cuiburi. Acestea pot sta alaturi, intre ele fiind un perete despartitor sau pot fi amplasate suprapuse.Cand nu este disponibil un al doilea cuibar, femela va depune urmatoarea serie de oua alaturi de pui, lucru nerecomandat intrucat acestea se vor murdari de excremente sau pot fi chiar sparte.

Pentru porumbeii de marime medie se pot folosi celule de dimensiunea 60 x 30 x 30cm. Ele vor fi amplasate pe perete astfel incat sa-l acopere in intregime. Dimensiunile pot fi usor modificate, tinand seama de dimensiunile peretelui, astfel incat sa putem acoperi peretele in intregime. Mai intai se fixeaza placi verticale de placaj late de 30 cm, care sa ajunga de la podea pana la tavan. Pe aceste placi se vor aplica suporturile celulelor de cuibarit. Pentru ca porumbeii tineri, care ocupa in general randul de jos de celule, au tendinta sa-si extinda dominatia asupra intregii podele, se recomanda ca randul de jos sa nu fie amenajat cu boxe. Acest spatiu poate fi inchis, pentru a se tine acolo diverse exemplare la nevoie sau poate fi complet liber. Deci primul rand va incepe de la inaltimea de 30 cm. fata de podea. Partea frontala a celulelor de cuibarit poate fi amenajata in diverse modalitati. Cele mai simple sunt grilajele din sarma acoperita cu material plastic, cu intrari care se pot inchide. Este important ca porumbeii sa poata intra cu usurinta in celule, iar acestea sa poata fi curate temeinic si repede. Celulele ramase neocupate se vor inchide, altfel ele vor fi folosite ca resedinta secundara de unii masculi care apoi vor impiedica instalarea unei alte perechi. Imperecherea se va face inchizand pasarile selectate (un mascul si o femela) impreuna in celula, asigurandu-le necesarul de hrana si apa.

Trape.
Trapele sunt niste intrari foarte simple. Scandura pentru aterizare nu ajunge pana in interiorul adapostului. Deschizatura va fi impartita in mai multe segmente cu latimea de 11 cm, separate de stinghii de lemn sau bare metalice. Acestea insa nu sunt perfect verticale, ci inclinate in partea de sus spre interiorul adapostului (aprox. 5 cm.), fixandu-se de scandura pentru aterizare in partea inferioara. Deseori, pe muchia scandurii de aterizare se fixeaza o bara rotativa, care se invarte usor spre interior la contactul cu picioarele pasarii. Porumbelul care incearca sa iasa prin deschizatura se va prinde cu picioarele de aceasta bara, in incercarea de a castiga stabilitate pentru a se lansa. In acest moment bara se va roti spre interior, deplasand astfel si centrul de greutate al pasarii, aceasta dezechilibrandu-se va reveni in interior. Porumbeii vor invata rapid ca iesirea din adapost nu este posibila si vor renunta sa mai incerce. Cand se doreste eliberarea pasarilor din adapost, intregul ansamblu se lasa in jos si se deschide.
Exista si posibilitatea ca ansamblul sa fie fix si sa se amenajeze o clapa suplimentara care sa permita iesirea.
Dimensiunea de 11 cm a segmentelor este data pentru porumbeii de talie mijlocie, in cazul raselor de talie mare sau mica aceasta trebuie marita sau micsorata corespunzator in conformitate cu marimea pasarilor.


Intrari pendulante.
Daca la intrare se fixeaza un sir de pendule porumbelul poate intra si iesi in voie. Aceste pendule sunt lungi de 30 cm si distanta dintre ele este de 4 cm. Ele se aranjeaza pe o axa de sarma montata deasupra intrarii pasarilor. Daca pendulele se pot misca liber, porumbeii pot intra sau iesi in voie. Cand un porumbel doreste sa intre va introduce capul printre pendule si acestea vor pendula in jurul axului permitand trecerea. Prin fixarea unei bare subtiri in fata sau spatele pendulelor se poate limita iesirea sau intrarea porumbeilor dupa dorinta crescatorului.


Sputnik-uri.


Custi pentru transport.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.