74 poze   60762 vizite
Albume
1 DE PE NET CULESE1 Masculi 20112 Porumbeii mei cu care incep anul 20103 PERECHI MATCA 2011ad schaerlaeckensADAPOSTUL PORUMBEILORADENO COLI PREVENIREALEGEREA REPRODUCATORILORALIMENTATIA PORUMBEILORAloeALUNE NEPRAJITEAmenajarea crescatoriei 2Amenajarea crescatoriei 1Amenajarea crescatoriei 3ANOMALII LA NAPARLIREA REMIGELORARTICOLE UTILEBOALA LIMBI ALBASTREBOLI SI TRATAMENTEBOLI SI TRATAMENTE 2BOLI SI TRATAMENTE PORUMBEICAILE SUCCESULUICALENDAR COLUMBOILCALENDAR DE ACTIVITATICALITATE VS CANTITATECALITATEA HRANEICampion national Long Distance KBDB 2007 Bearts HenriCELE 10 REGULI DE BAZA ALE REPRODUCTIEICERINTECONSTRUIREA CONSISTENTEI LA PORUMBEII DVSTRCOSUL SAU MANACrearea unei suseCRITERII DE SELECTIECRITERII DE SELECTIE 2CUM SA REPRODUCI PORUMBEI BUNIDE KLAKDE RAUW SABLONDESPRE ANTRENAREA PORUMBEILORDESPRE SANATATEDISPARITIA UNUI COSMAREchinaceeaEDUCAREA PUILOREFECTUL CALDURIIEXPREMENTE MOIFA-TI TEMELE INAINTE SA CUMPERI PORFETE BOXEGAFIAITUL LA PORGHID DE MEDICATIEHormoformHRANA PORUMBEILORHRANA SI INTRETINEREHREANUL REMEDIU NATURALIMPERECHEREAISTORIA PORUMBEILOR BRICOUXIstoria PORUMBEILOR WANROYLEGILE COLUMBOFILELeguminoase si OleoginoaseMETODA DE HRANIRE CASTIGATOAREMETODE DE JOC ALE MASCULILORMierea de albina remediul naturalMODELE BOXEMUSCHIINAPIRLIREANotiuni de crestere si alimentatie a porumbeilorOBSERVATII EXPERIENTAOtetul de mere remediul naturalPolenulPorumbei in forma si metode de zborPregatirea puilor inainte de antrenamenteProcesul de naparlirePROGRAM CONCURS 2PROGRAM DE CONCURSPROGRAM DE IARNAReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimREMEDII NATURISTERemedii NaturisteReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaRetete pentru porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSECRETE ALE PORUMBEILORSelectia porumbeilorSelectia puilorSfaturi despre sanatatea porumbeilorSITE PIGEONSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniSPUTNIKTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVITALITATEAVitalitatea porumbelului voiajorVOLIERA

membru din 13 ianuarie 2010

Tricomonoza si infectii respiratorii

Nume album: Tricomonoza si infectii respiratorii
Descriere album: In perioada a anului competitional, concentrarea noastra se indreapta catre pasarile batrane, in special catre ingrijirea lor si catre motivarea lor pentru concurs.


Germenii de Tricomonoza sunt amenintari serioase, semnificative pentru porumbeii nostri de concurs. Sunt boli pe care le pot contacta din cauza custilor de transport sau din cauza apei contaminate de pe traseul de concurs. Crescatorii experimentati iau in considerare aceasta expunere la boli inainte ca ea sa devina o problema. Este o idee foarte buna sa administrati un tratament contra tricomonozei la aproximativ 3-4 ore de la sosirea din cursa si apoi sa reverificati porumbeii a doua zi.


Porumbeii de concurs necesita o doza de vitamina B, amino acizi si carnitina cu eliberare prelungita in organismul lor astfel incat aceste suplimente sa fie prezente in sistemul lor muscular in timpul cursei. Aceasta este una intre cele mai bune metode de a limita nivelul de stress la porumbeii de concurs. Sugestia noastra este sa le administrati carnitina pe o perioada de minimum 5-7 zile ianinte de o cursa lunga. Noaptea cand ii inchideti in custi, administrati o tableta de Carni-Tab (Colombine) si o Supra Pill (Colombine) fiecarui porumbel.

Va recomandam sa folositi TricoPlus pentru a controla tricomonoza in voliera dumneavoastra si va sfatuiesc sa nu treceti cu vederea porumbeii batrani in ceea ce priveste amenintarea de tricomonoza. Este un aspect foarte important de retinut pentru crescatorii seriosi. TricoPlus este un produs fenomenal si il consideram cea mai buna alegere pentru tratarea tricomonozei la porumbei. Sunt convins ca poate fi folosit atat in timpul curselor, in timpul perioadei de imperechere cat si a perioadei de naparlire.


Folositi o lupa pentru a verifica daca exista infectii respiratorii minore. Cum fac asta? Verific pleoapa ochiului si ma uit dupa bule de aer sau situatia in care ochiul este excesiv de umed. Daca ochiul este foarte umed si se regasesc numeroase bule de aer in lichidul din jurul pleoapei, atunci porumbelul respectiv trebuie sa primeasca un bun tratament timp de minim sapte zile. Amoxicur/Theraprim/Ornicure, sunt tratamente foarte eficiente. Amintiti-va intotdeauna sa scoateti grit-ul si suplimentele minerale din voliera atunci cand tratati porumbeii cu antibiotice impotriva infectiilor respiratorii.

Am dori sa impartasim cu dumneavoastra un produs cu care am obtinut rezultate foarte bune de la porumbeii de reproductie si de la pui: Chromix, de la Beyers Are un efect mai bun cand este administrat impreuna cu Gluco Sport. Ajuta la conditia fizica generala atat a parintilor cat si a puilor. Amestec acest supliment de Gluco Sport si Chromix in apa conform instructiunilor si apoi le administrez porumbeilor reproducatori si puilor lor. Acesta este un lucru pe care trebuie sa il faceti pentru porumbeii dumneavoastra.

CE AR TREBUI SA STIE UN CRESCATOR DESPRE BOLILE CU VIERMI?
Cei mai comuni viermi regasiti la porumbei sunt viermii rotunzi (nematodele), viermii gordieni, viermii capillaria, viermi syngamus trachea, viermii strongiloizi si cestode.


Simptomele bolilor cu viermi variaza in functie de tipul infestarii. Se poate intampla ca porumbeii sa traiasca intr-un mediu usor infestat si sa nu prezeinte efecte ale bolii. Infestatia severa cauzeaza in general epuizare, pierdere de greutate si diaree. Viermii syngamus trachea provoaca probleme respiratorii. Cea mai buna metoda de a determina daca exista o infestare cu viermi este prin examinarea excrementelor.


Pentru a preveni bolile cu viermi, mentineti o voliera curata si dezinfectata. Un program preventiv anti-viermi prin care pasarile sunt deparazitate de doua ori pe an este recomandat. Porumbeii de concurs se amesteca deseori printre alte sute de pasari astfel se pot infesta prin ingerarea de oua de vierme din cuib sau de la alti porumbei comuni.

TOTUL DESPRE STREPTOCOC
Streptococul reprezinta un grup de bacterii ce determina aparitia de boli diferite in cazul porumbeilor. Aceste bacterii patogene se regasesc in mediu, mai ales in aer si in praf. La porumbei exista diferite specii de streptococ, o parte din acestea fiind considerate bacterii saprofite ce se regasesc in mod normal la nivelul pielii sau a tractului digestiv, a sistemului respirator si reproducator.

Diferenta dintre tulpinile de streptococ este reprezentata de nivelul de patogenitate-abilitatea acestora de a cauza afectiuni. In functie de capacitatea de apararea a porumbeilor prin intermediul sistemului imunitar, aceste bacterii saprofite se transforma in agenti patogeni.


In studii experimentale, cercetatorii au supus deliberat porumbeii infectarii cu tulpini patogene de streptococ, atat pe cale orala cat si prin injectii intravenoase. Astfel, majoritatea porumbeilor infectati pe cale intravenoasa au dezvoltat boala, prezentand diferite simptome. In cazul porumbeilor ce au fost inoculati pe cale orala, nici unul nu a prezentat semnele bolii, desi a fost certificata prezenta patogenului la nivelul cavitatii bucale la peste 50% din porumbeii inoculati. In urma acestui experiment s-a dovedit ca un organism sanatos, cu un sistem imunitar puternic, nu dezvolta simptomele bolii desi a venit in contact cu streptococul patogen.

Pe de alta parte, bacteria odata ajunsa in fluxul sangvin, este inalt patogena si dezvolta simptomele aferente bolii in majoritatea organismelor gazda. Diferite studii desfasurate in domeniu au aratat ca pana la 40% din porumbeii sanatosi au o tulpina de streptococ la nivelul intestinului, si in ciuda acestui fapt nu prezinta nici o boala asociata. Ca si in cazul altor boli ale porumbeilor, trebuie sa existe un factor declansator ce permite intrarea bacteriei in circulatia sangvina si invadarea organismului.

De obicei acest factor are rolul de a slabi organismul porumbelului si de a micsora capacitatea sa de aparare. Factorii ce predispun la boala porumbeii sunt conditiile de mediu neprielnice(in interiorul volierei), ingrijirea lor defectuoasa si existenta altor boli asociate, dar si gradul de patogenitate al tulpinii de streptococ contactate.


Simptome asociate bolii


Odata ce bacteria a invadat organismul vulnerabil al porumbelului, aceasta se poate localiza la diferite nivele. Acest lucru, coroborat cu faptul ca severitatea bolii poate diferi foarte mult de a individ la individ, conduce la o varietate de simptome comune cu alte afectiuni. Din aceasta cauza este foarte important ca diagnosticul sa fie pus corect, iar crescatorii sa nu traga concluzia prematura a unei infectii streptococice la aparitia oricaror simptome.


Odata intrat in organism, existent in circulatia sistemica, streptococul se poate localiza diferit, in functie de aceasta prezentand diverse simptome si stadii ale bolii de severitate variabila. Porumbeii pot prezenta forma acuta sau cronica a bolii, insa unii pot dezvolta direct o forma severa cu evolutie atat de rapida incat mor inainte de a prezenta simptome grave. Acestia sunt tacuti, se infoaie, si mor in 2-3 zile. Ceilalti prezinta o stare de rau general cronica, insa moderata ca severitate, ce persista 6 pana la 8 saptamani. O parte dintre acestia se vor recupera sub tratament, iar restul nu vor putea fi salvati. Si in cazul porumbeilor aparent vindecati, boala poate reaparea.


In cazul localizarii infectiei cu streptococ la nivelul sistemului respirator se vor observa simptome ca ochii rosii si foarte umezi, curgeri nazale si respiratie ingreunata. Alti porumbei pot prezenta infectie streptococica la nivelul ficatului, ce conduce la diaree de culoare verde si pierdere in greutate.


La unii porumbei chiar inima poate fi infectata. Daca acesti porumbei supravietuiesc, ei pot dezvolta probleme cardiace pe termen lung, ce conduc la o insuficienta respiratorie cronica. Microorganismul poate infecta de asemenea si: membrana din jurul creierului (ceea ce conduce la coordonare slaba, pierderea echilibrului sau inclinarea capului), muschii (ceea ce conduce la sangerari si inflamatii), incheieturile (conduce la umflarea incheieturilor in special la aripi si picioare), rinichiul (conduce la sete si urinare exagerata), intestinul (conduce la diaree), abdomenul (conduce la acumulare de lichid si umflarea abdomenului) si testiculele (conduce la infertilitate prematura la masculii tineri). Streptococul poate infecta de asemenea poate infecta ovarul si trompa la femele. Aceasta poate interfera cu ovulatia, insemnand ca unele femele vor deveni sterile sau vor depune oua cu intarziere si neregulat.

La femelele care depun oua, streptococul poate fi prezent in oua inca de la formarea acestuia, conducand la moartea embrionului in timpul incubatiei sau la un pui slabit care moare la iesirea din ou sau in scurt timp dupa aceea. Deoarece microorganismul se regaseste si in excrementele porumbeilor, poate contamina si cuibul infectand cordonul ombilical al puilor.


Din cauza simptomelor variate asociate cu boala, aceasta nu poate fi diagnosticata prin observarea semnelor afisate de porumbei. Boala nu poate fi diagnosticata nici prin examinarea excrementelor deoarece streptococul se poate afla acolo si cu toate acestea porumbelul sa fie sanatos. Singura cale de a diagnostica boala este de a crea o cultura de streptococ din anumite organe extrase in timpul autopsiei. Pentru cultura sunt de obicei folosite tesuturi prelevate din inima, creier, ficat sau dintr-o leziune vizibila.



Tratament si Control


Ca intotdeauna, ingrijirea continua si preventiva pe tot timpul anului pentru a impiedica incubatia bacteriilor daunatoare va insemna ca porumbeii dumneavoastra vor putea rezista bolii iar cei care se imbolnavesc se vor recupera mai usor. Cand este diagnosticata boala cu streptococ, este vital pentru crescator sa identifice si sa corecteze slabiciunea in managementul porumbeilor sau a mediului volierei care a permis aparitia bolii. Altfel, este de asteptat un raspuns prost la orice medicatie administrata.


Fiind o infectie bacteriana, organismul raspunde la Improver, Antifungal sau un tratament antibiotic. Care sunt cele mai bune antibiotice pe care le puteti folosi? Cea mai buna metoda de tratament este ca medicul dumneavoastra veterinar sa pregateasca o cultura cu streptococul care a cauzata boala la porumbeii dumneavoastra iar apoi sa faca ceea ce numeste test de sensibilitate pentru a se afla care este cel mai eficient antibiotic pentru cazul respectiv.

Studiile arata totusi ca 80% din microorganisme pot fi controlate prin produse naturale precum Improver si AntiFungal precum si de antibioticele ampicilina (o penicilina sintetica) si doxiciclina. Totodata, 70% sunt sensibile la eritromicina, 30% sunt sensibile la enrofloxacin (Baytril) si doar 10% sunt sensibile la antibiotice bazate pe sulf. In mod clar, cele mai slabe medicamente sunt Baytril si antibioticele bazate pe sulf, deci nu vor fi prima alegere pentru tratamentul unor astfel de boli (desi bineinteles sunt utile in alte situatii). In absenta testarii despre care discutam mai sus, doxiciclina este alegerea uzuala deoarece este la fel de eficienta ca si penicilinele sintetice dar este mai economica.


Ca si la alte boli intestinale bacteriene, Imporver, AntiFungal si probioticele au un rol semnificativ in controlul infectiilor streptococice. Pot fi folosite in perioade de stress, cand bacteriile intestinale sunt afectate, pentru a minimiza riscul unei invazii cu streptococ si pentru a trata preventiv porumbeii sanatosi care au fost in contact cu porumbeii infectati.


Interesant este faptul ca expozantii de porumbei au observat ca prin tratarea cu probiotice, de ex. Probac, timp de mai multe zile inainte si dupa expozitie poate fi evitata diareea streptococica la porumbeii expusi.
Mentinerea unei voliere curate si uscate va minimiza expunerea la streptococ. Daca este necesar voliera poate fi si dezinfectata. Streptococii sunt sensibili la cei mai multi dintre dezinfectantii comuni.
Cand infectia streptocicica apare in voliera, se va extinde incet in intregul stol iar unii porumbei vor incepe sa moara. Cand testele facute de medicul veterinar confirma boala, poate fi urmat acest protocol:

Voliera este curatata si dezinfectata
Factorii de declansare precum suprapopularea, dieta proasta, igiena deficitara, controlul parazitar inadecvat, conditii de umezeala si temperatura scazuta sunt identificati si corectati.

Porumbeii bolnavi sunt separati si fie sunt tratati cu o doza dubla de Improver si AntiFungal sau tablete de Doxiciclina, fie sunt eliminati complet.

UNA DINTRE CELE MAI FREGVENTE BOLI BACTERIENE LA PORUMBEII DE CURSE
Paratifoida este cauzata de o bacterie Salmonella. Aceasta Salmonella, varianta Copenhaga este specifica pentru porumbei. Desi aceasta boala este larg recunoscuta de columbofili este înca o boala subestimata.

O multime de crescatori au în crescatoriile lor pasari purtatoare de paratifoida fara sa stie sau sa suspecteze acest lucru. Aceasta este exact problema principala cu acest germen. De îndata ce exista simptome clare si crescatorului poate începe aplicarea unui tratament si vaccinarea, se poate observa o îmbunatatire a sanatatii generale si rezultate mai bune la curse. Dar atata timp cat simptomele nu sunt clare, pasarile nu par a fi în stare buna, fara a se gasi o indicatie clara a fenomenului.


Boala poate fi acuta sau cronica. Boala acuta apare numai atunci cand pasarile nu au fost niciodata infectate cu Salmonella sau nu au fost niciodata vaccinate si astfel nu au nici o imunitate pentru aceasta boala. În forma acuta exista diaree, uneori chiar cu sange, si anorexie. De asemenea porumbeii beau mai multa apa. Atunci cand nu exista nici un tratament pot surveni decese din cauza deshidratarii. Atunci cand boala devine cronica (în majoritatea cazurilor) bacteriile Salmonella ajung în organele interne si cauzeaza inflamatii la nivelul acestora, de exemplu în rinichi, plamani, ficat, splina si organele de reproducere. Se poate, de asemenea, în unele cazuri (dar nu de multe ori) ca boala sa provoace artrita sau unele simptome nervoase. Din cauza infectiei la nivelul organelor reproductive bacteriile pot intra în oua si astfel se vor infecta si puii.


În forma cronica, simptomele sunt mai putin clare. În multe cazuri pasarile nu sunt într-o stare generala buna, desi nu exista nici un diagnostic clar de vreo boala. În multe cazuri reproducerea nu este întotdeauna buna, rezultand uneori, oua „negre” (cu pui morti în oua) sau se obtin rezultate proaste în urma reproducerii, în general. Uneori, doar o pasare de reproducere nu pare sa fie într-o stare generala buna si are probleme cu depunerea de oua. Pasarile, de asemenea, par sa aiba un apetit scazut si unele pierd în greutate.


Diagnosticul acestei boli este adesea dificil. Exista o multime de alarme false. Aceasta înseamna ca Salmonella nu este gasita, desi boala este prezenta în crescatorie. O modalitate de diagnosticare este de a colecta dejectiilor de la toti porumbeii timp de cinci zile consecutive urmand ca acestea sa fie investigate. O alta modalitate buna este prin autopsia pasarilor bolnave sau a pasarilor care sunt puternic suspectat de a avea aceasta boala. O ultima modalitate este de a detecta anticorpii în probele de sange, dar, în aceste cazuri, veti gasi doar anticorpi la porumbeii care au fost recent infectati.


Alaturi de dificultati în diagnosticarea bolii, principala problema este legata de tratament. De fapt nu exista nici un tratament bun pentru aceasta boala. Antibioticele si vaccinarea nu sunt 100% eficiente. Cele mai multe antibiotice nu pot vindeca purtatorii de boala. Exista chiar si o multime de date stiintifice potrivit carora cele mai multe dintre antibiotice produc mai multi purtatori decat lipsa unui tratament. Numai enrofloxacina pare sa aiba cel mai bun efect si asupra purtatorilor, dar, în practica, exista înca o multime de purtatori ai acestei bolii chiar si dupa tratamentul de lunga durata chiar si cu doze mari aplicate. Datele stiintifice arata ca dupa o doza foarte mare de enrofloxacina Salmonella nu a mai fost gasita în organele interne dupa autopsie. Cu toate astea, în practica, este mai bine sa se faca un tratament pe baza de vaccinare dupa tratamentul cu antibiotic.


Tipul de vaccin pare sa fie mai putin important decat programul de vaccinare în sine. Exista vaccinuri moarte si vii. În Belgia exista doar un vaccin mort comercial, dar în cazul în care bacteria a fost izolata, crescatorul poate sa obtina un auto-vaccin. Avantajul vaccinurilor vii ar fi ca exista o imunitate celulara mai buna. Deoarece aceasta Salmonella este capabila de a supravietui în macrofage, un fel de celule albe din sange, imunitatea celulara (uciderea celulelor infectate de catre sistemul imunitar) este mai importanta decat imunitatea umorala (imunitate de anticorpi din sange). În practica, se pare ca vaccinurile moarte sunt de asemenea eficiente, dar dupa cum s-a spus acestea nu sunt 100% garantate. Acest lucru înseamna ca, în unele cazuri, unele pasari se mai pot înca îmbolnavi, dar cu siguranta nu vor mai muri.


Mai important este programul de vaccinare. În toate cazurile se pare ca un lucru foarte bun ar fi vaccinarea pasarilor de doua ori ca o prima etapa a tratamentului. Acest lucru înseamna ca ar trebui acordat pasarilor un prim vaccin si apoi un al doilea vaccin o luna mai tarziu. Apoi, în functie de vaccin, vaccinarea trebuie sa fie repetata o data sau de doua ori pe an.


Sfatul este acela de a face vaccinul, chiar daca nu exista nici o indicatie reala a problemelor în crescatorie. În cazul în care crescatorului nu face vaccinarea ar trebui sa existe cel putin o examinare periodica a dejectiilor. Sunt multe cazurile în care crescatorii care urmeza un program de vaccinare bun obtin rezultate bune la curse.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 2
mariasjhony 26 decembrie 2016  
ffffffff
Raportează
BerceanuMarius 20 iunie 2012  
PRODUSE PT PORUMBEI LA CELE MAI BUNE PRETURI
Raportează
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.