74 poze   60849 vizite
Albume
1 DE PE NET CULESE1 Masculi 20112 Porumbeii mei cu care incep anul 20103 PERECHI MATCA 2011ad schaerlaeckensADAPOSTUL PORUMBEILORADENO COLI PREVENIREALEGEREA REPRODUCATORILORALIMENTATIA PORUMBEILORAloeALUNE NEPRAJITEAmenajarea crescatoriei 2Amenajarea crescatoriei 1Amenajarea crescatoriei 3ANOMALII LA NAPARLIREA REMIGELORARTICOLE UTILEBOALA LIMBI ALBASTREBOLI SI TRATAMENTEBOLI SI TRATAMENTE 2BOLI SI TRATAMENTE PORUMBEICAILE SUCCESULUICALENDAR COLUMBOILCALENDAR DE ACTIVITATICALITATE VS CANTITATECALITATEA HRANEICampion national Long Distance KBDB 2007 Bearts HenriCELE 10 REGULI DE BAZA ALE REPRODUCTIEICERINTECONSTRUIREA CONSISTENTEI LA PORUMBEII DVSTRCOSUL SAU MANACrearea unei suseCRITERII DE SELECTIECRITERII DE SELECTIE 2CUM SA REPRODUCI PORUMBEI BUNIDE KLAKDE RAUW SABLONDESPRE ANTRENAREA PORUMBEILORDESPRE SANATATEDISPARITIA UNUI COSMAREchinaceeaEDUCAREA PUILOREFECTUL CALDURIIEXPREMENTE MOIFA-TI TEMELE INAINTE SA CUMPERI PORFETE BOXEGAFIAITUL LA PORGHID DE MEDICATIEHormoformHRANA PORUMBEILORHRANA SI INTRETINEREHREANUL REMEDIU NATURALIMPERECHEREAISTORIA PORUMBEILOR BRICOUXIstoria PORUMBEILOR WANROYLEGILE COLUMBOFILELeguminoase si OleoginoaseMETODA DE HRANIRE CASTIGATOAREMETODE DE JOC ALE MASCULILORMierea de albina remediul naturalMODELE BOXEMUSCHIINAPIRLIREANotiuni de crestere si alimentatie a porumbeilorOBSERVATII EXPERIENTAOtetul de mere remediul naturalPolenulPorumbei in forma si metode de zborPregatirea puilor inainte de antrenamenteProcesul de naparlirePROGRAM CONCURS 2PROGRAM DE CONCURSPROGRAM DE IARNAReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimREMEDII NATURISTERemedii NaturisteReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaRetete pentru porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSECRETE ALE PORUMBEILORSelectia porumbeilorSelectia puilorSfaturi despre sanatatea porumbeilorSITE PIGEONSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniSPUTNIKTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVITALITATEAVitalitatea porumbelului voiajorVOLIERA

membru din 13 ianuarie 2010

Amenajarea crescatoriei 2

Amenajarea crescatoriei , Partea II
Amenajari interioare.

Fiecare cuplu, celibatar sau tineret isi va alege un loc de stat, dar va trai in voliera alaturi de semenii sai. Se vor construi boxe de clocit, de imperechere si stinghii de odihna. Mai este necesar ca voliera sa fie dotata cu adapatoare, hranitoare, distribuitor de minerale si o baita pentru porumbei in care acestia sa-si spele penajul.

Adapatori.
Recipientele de apa (adapatorile) trebuie sa fie astfel construite, incat porumbeii sa aiba mereu la dispozitie apa curata si proaspata. Vasele deschise nu sunt recomandate, pentru ca porumbeii murdaresc repede apa.
S-au dovedit eficiente recipientele din plastic sau sticla, dar nu este de lepadat nici “stramosul” lor din tabla de cupru, pentru ca pe peretii acestora nu se dezvolta algele. Daca recipientul se curata corespunzator algele numai reprezinta o problema.

Adapatorile sunt formate dintr-o parte superioara, care are rolul de rezervor avand o capacitate de 2,5-5 l. si o parte inferioara prevazuta cu deschizaturi prin care porumbeii isi introduc capul pentru a bea. Pentru a se evita murdarirea apei prin patrunderea prafului, adapatorile pot fi prevazute in partea inferioara cu clape care vor acoperi deschizaturile. Porumbeii invata foarte repede sa deschida aceste clape cu ciocul cand le este sete. La umplere, partea de sus este intoarsa invers si umpluta cu apa, apoi se monteaza partea inferioara si adapatoarea este intoarsa din nou in pozitia obisnuita. Apa curge din partea superioara in cea de jos pana la nivelul deschizaturilor.

Se impune ca recipientul pentru apa sa fie asezat ceva mai sus fata de podea pentru ca in apa sa nu patrunda murdaria care poate fi pe jos. Pentru pui se recomanda folosirea de vase deschise pentru ca acestia sa le gaseasca mai usor si sa invete sa bea singuri apa. Dupa 2-3 zile se pot folosi adapatorile, insa puii trebuie tinuti sub observatie pentru a vedea daca le folosesc.

La fiecare umplere se impune o curatare temeinica a adapatoarelor deoarece bolile infectioase se transmit cu usurinta prin apa de baut.


Hranitori.
Hranirea porumbeilor se poate face utilizand mai multe metode. In crescatoriile mici si rudimentare, hrana se imprastie pe jos in fata hulubariei. Cand hranirea se face la ore fixe, pasarile invata repede “ora mesei” si se intorc intotdeauna la timp in apropierea adapostului. Acest mod de hranire nu este recomandat deoarece hrana poate intra in contact cu excrementele, ceea ce poate duce la transmiterea bolilor infectioase. Se recomanda ca hrana sa fie distribuita prin intermediul unor vase speciale numite hranitori si care pot fi clasice sau automate.

a. Hranitori clasice.

Hranitoarele clasice sunt vase plate, lungi de 40-100 cm (in functie de nr. porumbeilor) si cu pereti inalti de 3-4 cm peste care se amenajeaza un grilaj de protectie din sarma care are rolul de a impidica porumbeii sa intre peste locul unde este asezata hrana. Distanta intre barele grilajului va fi de 4 cm astfel incat pasarea sa poata introduce capul printre ele pentru a ciuguli, fara a putea murdari hrana cu picioarele. Alte modele pot fi prevazute in partea superiora co o bara rotativa care impiedica porumbeii sa aterizeze pe ea.



b. Automate.

Hranitoarele automate sunt folosite in cazul cand crescatorul ar putea lipsi cateva zile, iar in acest timp pasarile sa nu fie afectate de lipsa hranei. Unele sunt construite astfel incat le ofera porumbeilor hrana in mod constant si fara restrictii, iar altele au un motor care se activeza la anumite ore si umplu vasul de hrana cu o cantitate prestabilita de hrana.

Automatele pot fi rotunde sau dreptunghiulare, din care hrana curge de sus, dintr-un rezervor conic, in doua directii.Aceste automate sunt realizate din lemn sau placaj si au o lungime de 40-60 cm, o latime de 35 cm si o inaltime de 50 cm. Capacitatea lor este de 10-12 kg de hrana. Este importanta pastrarea dimensiunilor standard deoarece acestea sunt cele mai potrivite pentru scurgerea libera a hranei si pentru evitarea imprastierii ei de catre porumbei. Acest automat va avea un capac ale carui margini vor acoperi si jgheaburile de hrana ,pentru a se evita murdarirea hranei. Suprafata capacului va fi deci mai mare decat baza automatului. Avand in vedere faptul ca porumbeii se vor aseza pe capac, nu se va pierde nimic din suprafata totala a hulubariei. In functie de programul crescatorului, automatul poate fi umplut cu hrana pentru una sau mai multe zile.

Pe langa cele dreptungiulare mai exista si cele rotunde din metal sau plastic, dotate cu o instalatie care distribuie hrana la intervale de timp prestabilite.
In cazul punerii la dipozitie a unei cantitati nelimitate de hrana, exista pericolul ingrasarii peste masura a porumbeilor. Acest pericol este mai mic in perioadele de reproducere si la rasele care zboara mult. Ingrasarea poate fi evitata prin utilizarea hranei cu un continut mic de substante nutritive.



Baite.
Baitele sunt sub forma unor tavite, nu foarte adanci (h=cca10 cm) in care periodic porumbeii obisnuiesc sa se spele. Apa de baie trebuie sa fie curata si in ea se dizolva sare (1-2 linguri la 10 l.) pentru prevenirea parazitilor externi. Porumbeii sunt mari amatori de scaldat si periodic baitele trebuiesc introduse in voliera intotdeauna curatate si cu apa pregatita ca mai sus, deoarece porumbeii obisnuiesc sa bea din apa in care se scalda. Dupa ce o folosesc este bine sa fie retrasa si curatata. Baitele sunt obligatorii in cazul cand pasarile nu sunt libere iar voliera este acoperita, nepermitand intrarea picaturilor de ploaie.


Gratar pentru podea.

Gratarele pentru podea pot fi metalice (din sarma) sau din lemn. Ele se folosesc pentru a tine la distanta de penele pasarilor excrementele, reducand astfel pericolul bolilor infectioase. Se monteaza pe podeaua hulubariei la o inaltime de 10 cm. Excrementele cad prin spatiile libere si vor fi indepartate periodic. Curatarea nu se face zilnic, grilajul ajutand la igiena crescatoriei si mentinerea sanatatii pasarilor. Porumbeii se obisnuiesc repede cu grilajul. Rama grilajului trebuie sa fie suficient de solida.


Articole care pot fi despre acelasi subiect:
•Amenajarea crescatoriei , Partea III
•Amenajarea crescatoriei , Partea I
•Porumbeii, vulnerabili in fata bolilor infectioase



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.